Protest tegen ontslagen en privatisering openbare omroep: “Wij zijn de VRT, wij zijn ‘Thuis’!”

Enkele weken geleden kondigde de VRT een 'transformatieplan' aan waarbij 116 mensen hun ontslag zullen ontvangen, en waarbij de productie van de populaire soap 'Thuis' geprivatiseerd wordt. Het personeel van de VRT en de medewerkers van 'Thuis' pikken dit niet, en komen samen op straat.

vrijdag 13 mei 2022 09:25
Spread the love

 

Rond de middag druppelen de actievoerders het binnenplein van de Manhattan in Leuven binnen. Velen onder hen met een bord in handen, of met een vakbondsvest. Een van die vakbondsmensen is Wies Descheemaeker, medewerker bij de VRT. Hij neemt de megafoon in handen en spreekt de menigte toe:

“We staan hier vandaag omdat Thuis geprivatiseerd wordt. Thuis is een van de belangrijkste programma’s voor de VRT. Daarnaast zijn er ook 116 ontslagen aangekondigd bij de VRT. 50 collega’s worden niet vervangen, wat de werkdruk immens zal doen stijgen. Dat zijn zaken waar we absoluut niet mee akkoord kunnen gaan. Wij vragen herinvesteringen in Thuis en dat de overheid rekening houdt met het personeel.”

“Het vuur zit erin, het loyale personeel van de VRT is zeer strijdbaar. Wij zijn samen tegen de uitstroom en tegen de afbouw van de openbare omroep en van de democratie. Wij zijn de VRT, wij zijn thuis! Dit is slechts de eerste actie in een reeks, de volgende vindt plaats op 24 mei en zal ongetwijfeld nog meer volk lokken.”

Wies Descheemaeker: “Wij zijn de VRT, wij zijn Thuis!”

“Er zijn al veel besparingsrondes geweest”

Astrid Daelemans werkt op de set van Thuis, en is tegen de afbouw van de VRT:

“De afbouw van de openbare omroep is een heel moeilijk verhaal dat toch al even bezig is. Er zijn al veel besparingsrondes geweest, en bij een aantal daarvan hebben we kunnen voorkomen dat er naakte ontslagen kwamen. Dit maal heb ik het gevoel dat dat toch moeilijker zal zijn. De privatisering van Thuis is onderdeel van die afbouw, en dat vind ik zeker niet goed.”

Foto: Ezra Cnaepkens

“Alles moet en zal geprivatiseerd worden”

Karina Peeters is bestuurslid bij ACOD VRT en is vooral tegen de politieke inmenging bij de openbare omroep:

“De VRT is verplicht om te luisteren naar de huidige regering, en we weten van welke signatuur die is: alles moet en zal geprivatiseerd worden. Die ontslagen zijn ronduit verschrikkelijk. Dat is een regelrechte afbouw van onze zogezegde neutrale openbare omroep. Het is onmogelijk voor een journalist om neutraal te zijn als hij een freelancer is. Dan kan hij zijn contract verliezen. Dan moet je dansen naar de pijpen van de privé-media.”

Foto: Ezra Cnaepkens

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!