Bron: Pikist

Overname lokale biovoedingswinkels door grote concerns verontrust Boerenforum

De bio-keten Färm is onlangs gefuseerd met Biotope, grootste speler op de markt van biologische voeding in de Benelux. “Een vanzelfsprekende keuze die een betere concurrentie met grote retailers mogelijk zal maken”, volgens gedelegeerd bestuurder. Zo “vanzelfsprekend” … dat één van de medeoprichters geërgerd zijn kapitaal terugtrok. Het Boerenforum is niet overtuigd dat dit voor boer en consument beter zou zijn.

dinsdag 5 april 2022 11:14
Spread the love

 

Het Boerenforum ziet het telkens opnieuw: alternatieve voedingswinkels doen het goed omwille van de boodschap die ze brengen en de boodschappen die je er kan doen. De producten die je er koopt zijn gegarandeerd lokaal, ecologisch, gezond en zonder chemische additieven. Bovendien kan je er zeker van zijn dat de boer en boerin een faire verloning krijgen voor hun werk.

Het is een succesformule die er voor zorgde dat enkele ondernemers een stevige keten van degelijke en lokale voedingswinkels konden opbouwen. Maar het Boerenforum ziet een nefaste evolutie van een gezond groeipotentieel naar een dwangmatige groei, die vele jonge, hippe ondernemingen tot implosie drijft, met nakend faillissement tot gevolg.

Op dergelijke momenten staan grote spelers op nationaal, Europees en mondiaal vlak klaar. Voor een appel en een ei nemen ze hippe merken en bedrijven over en investeren ze nieuwe middelen om de zaak op hun snelweg te zetten. Ze worden met handgeklap, veel hoera en open armen door de sector ontvangen: “Voor een sterke onafhankelijke biosector, die zijn concurrentiepositie zo kan verstevigen!”

Het Boerenforum heeft vragen bij deze overnames in de biologische sector: Origin’O, Marqt, EkoPlaza, Udea, Biofresh, Biotope … vele namen maar uiteindelijk gaat het om slechts één actor. Voor wie is de onafhankelijkheid? Voor wie is de concurrentiepositie? Wie bepaalt de prijs die boer en boerin krijgen voor hun werk? Wie bepaalt wat er in de rekken komt, van waar en met welke marges?

 

Lees ook: “Fusie winkelketen Färm bedreigt kleine biovoedselbedrijven”

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!