Foto: Greet Van Opstal

Internationale dag tegen Racisme en Discriminatie: fietsend door Brussel eist Amnesty International einde van apartheid in Israël

Vandaag, op de Internationale dag tegen Racisme en Discriminatie, vraagt Amnesty International aandacht voor Israëls apartheid tegen Palestijnen. Fietsen met grote spandoeken reden deze ochtend rond in Brussel om het apartheidsregime onder de aandacht te brengen en op te roepen om een einde te maken aan deze misdaad tegen de mensheid.

maandag 21 maart 2022 17:47
Spread the love

Acht reclamefietsen werden voorzien van protestborden over een concreet kenmerk van het apartheidssysteem dat Israël hanteert: discriminatie, segregatie en onteigening. Een specifiek bord riep op tot het einde van de apartheid: “Demolish apartheid, not Palestinian homes”, met een QR-code naar de petitie op de website van Amnesty International.

De fietsen begonnen hun route om 7.45 uur vanochtend op de door automobilisten en voetgangers meest bezochte plaatsen. Vervolgens gingen ze naar symbolische locaties zoals het Koninklijk Paleis, het Federale Parlement, de rotonde van Schuman, het Europees Parlement en de Israëlische ambassade.

Foto: Greet Van Opstal

“Met deze actie willen we niet alleen het publiek bewust maken van deze kwestie, maar ook wereldwijd druk uitoefenen op Israël en onze autoriteiten om definitief een einde te maken aan de apartheid die Israël het Palestijnse volk oplegt”, verklaart Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen.

Israëls apartheid tegen Palestijnen

Op 1 februari bracht Amnesty International een vernietigend rapport van 200 bladzijden uit, waarin gedetailleerd wordt beschreven hoe Israël een systeem van onderdrukking en overheersing hanteert tegen Palestijnen. Dit geldt overal waar Israël controle heeft over de rechten van Palestijnen.

Het documenteert grootschalige inbeslagnames van Palestijns land en eigendom, het onwettig doden van mensen, gedwongen verplaatsingen en drastische beperkingen op de bewegingsvrijheid, en het ontzeggen van nationaliteit en staatsburgerschap aan Palestijnen.

Foto: Greet Van Opstal

Het onderzoek laat zien dat dit systeem in stand wordt gehouden door schendingen die volgens Amnesty International neerkomen op apartheid als misdaad tegen de mensheid, zoals omschreven in het Statuut van Rome (inzake het Internationaal Strafhof) en in het Apartheidsverdrag (Internationaal Verdrag inzake de bestrijding en bestraffing van de misdaad van apartheid).

“Op deze Internationale dag tegen Racisme en Discriminatie herhalen wij onze dringende oproep aan de internationale gemeenschap om de realiteit van Israëls apartheid te erkennen en de fundamenten ervan aan te pakken. De Israëlische autoriteiten moeten dit apartheidssysteem ontmantelen en de Palestijnen gelijke rechten en waardigheid verlenen. Alleen op die manier kunnen vrede en veiligheid werkelijkheid worden voor de Israëlische en de Palestijnse bevolking”, besluit Wies De Graeve.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!