Actie bij kabinet Demir tegen fossiele plasticfabriek van Ineos

Tientallen burgers en activisten van de campagne Ineos Will Fall verzamelden vrijdag 28 januari voor het kabinet van Zuhal Demir om hun bezorgdheid te uiten over het nieuwe project van chemiereus INEOS in de Antwerpse haven. Verschillende NGO’s, waaronder Greenpeace en Climaxi, waren van de partij. De actievoerders hebben één eis aan de minister: schrap de vergunning voor de ethaankraker van Ineos Project One.

maandag 31 januari 2022 16:48
Spread the love

 

De nieuwe plannen van chemiebedrijf INEOS gaan over een ethaankraker die ethyleen zal produceren, een belangrijke grondstof voor plastic. Oorspronkelijk plande INEOS in de Antwerpse Haven ook de bouw van een PDH-unit voor de productie van propyleen, maar die plannen werden geschrapt. Ook de bouw van de ethaankraker kan op heel wat verzet rekenen. Toch kreeg het project op 16 december 2021 een goedkeuring van de Antwerpse deputatie.

Slecht nieuws, volgens de actievoerders aan het kabinet van Demir: “Dit project zou ons voor tientallen jaren vastketenen aan het gebruik van klimaatschadelijk schaliegas en de productie van wegwerp plastic. Deze toelating is onverantwoord en brengt onze klimaat- en milieudoelen in gevaar”, zegt Arno Kempynck van Ineos Will Fall.

Verschillende klimaat- en milieuorganisaties, waaronder Greenpeace, tekenden al beroep aan en zijn ook aanwezig op de manifestatie. “In 2022 nog een vergunning verlenen aan een fossiele plasticfabriek is totale waanzin. Het PFOS-schandaal bewijst dat onze overheid doordachte keuzes moet maken over investeringen. 3M stopte al 20 jaar geleden met de productie van PFOS maar we zitten nog met hun vergif opgescheept. Dit kunnen we niet opnieuw laten gebeuren met het plastic en de CO2-uitstoot van Ineos”, zegt Joeri Thijs van Greenpeace.

Een nieuw decreet dat minister Demir vorig jaar uitvaardigde, maakt het zo goed als onmogelijk voor burgers om in beroep te gaan tegen omgevingsvergunningen. “We staan met onze rug tegen de muur door het nieuwe decreet dat burgers monddood heeft gemaakt. Deze actie is voor ons de enige manier om onze verontwaardiging te delen.”, zegt Arno Kempynck van Ineos Will Fall. “De 617 bezwaarschriften van burgers werden bovendien ook straal genegeerd door de Deputatie. Nochtans waren er zeer sterk onderbouwde bezwaren bij die heel zorgwekkende gegevens over klimaateffecten en vervuiling naar voor schuiven.”

“De door Ineos en de provinciale deputatie vooropgestelde CO2-reductie via carbon-capture & storage (CCS) is volgens de actievoerders technisch onhaalbaar. Er is geen ruimte voor in België en het uitbouwen van de nodige infrastructuur in het buitenland en/of de Noordzee is zeer duur en zal jaren vergen [1]”, voegt Annick Vanisterbecq van Ineos Will Fall toe.

“Ook de zogenaamd klimaatvriendelijke waterstof die volgens Ineos zal geproduceerd worden in de nieuwe ethaankraker komt in werkelijkheid gewoon als procesreststof uit de verbranding van fossiel gas. Rekenen op dure en onbewezen technieken riskeert te leiden tot een lege spookfabriek in de Haven van Antwerpen en geen extra jobs.”

De organisaties verwachten van minister Demir dat ze de vele bezwaren van burgers en milieugroepen ernstig neemt en de vergunning voor Project One weigert wanneer die binnenkort op haar bureau belandt.

 

Noten:

[1] De gasvelden die Ineos onlangs opkocht in Denemarken zouden volgens de CEO van Ineos Energy (ex-financieel directeur van BP) eerst nog minimum 20 jaar verder geëxploiteerd worden vooraleer ze te gebruiken voor de opslag van CO2.

 

Enkel sfeerbeelden van de actie:

 

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!