People gather in front of the European Parliament to demonstrate for making Amazon pay in Brussels, Belgium, 26 November 2021. Same demonstrations taking place in 25 different country at the same time. Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
DeWereldMorgen

Actie in Brussel voor ‘#MakeAmazonPay!’

Vandaag is Black Friday. Omdat Amazon op zo'n dag nóg meer enorme winsten maakt, voerde de Make Amazon Pay-coalitie, bestaande uit meer dan 70 vakbonden en maatschappelijke organisaties, vandaag actie voor het Europees Parlement in Brussel. Dat deden ze om de aandacht te vestigen op de onaanvaardbare houding van de wereldwijde e-commerce-gigant ten opzichte van zijn werknemers.

vrijdag 26 november 2021 16:51
Spread the love

De ‘Make Amazon Pay’-coalitie bestaat uit meer dan 70 vakbonden, maatschappelijke organisaties, milieuactivisten en belastingwaakhonden, waaronder UNI Global Union, Progressive International, Oxfam, Greenpeace, 350.org, Tax Justice Network en Amazon Workers International.

Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Deze coalitie hield vandaag op 26 november, Black Friday, een actie in Brussel. Het doel van de actie is de houding van Amazon ten opzichte van zijn werknemers aan de kaak te stellen. De Make Amazon Pay-coalitie eist dat:

  1. Amazon zijn werknemers eerlijk betaalt.
  2. het bedrijf het recht van zijn werknemers op lidmaatschap bij een vakbond respecteert.
  3. het bedrijf een eerlijk aandeel belastingen betaalt.
  4. het zich inzet voor echte duurzaamheid.

 

 

De campagne Make Amazon Pay ging een jaar geleden van start toen 50 organisaties een samenwerking opstartten om een reeks gemeenschappelijke eisen te stellen aan de wereldwijde gigant. De vakbonden BBTK-SETCa, ACV Puls en CNE scharen zich volmondig achter dit initiatief. De acties van dit jaar zijn nog groter, met stakingen en betogingen in verschillende steden in ten minste 20 landen op elk bewoond continent van de planeet.

De Make Amazon Pay-coalitie wil de aandacht vestigen op de omvang van de rol van Amazon in de wereldeconomie. Amazon is een reus en is in de loop der jaren uitgegroeid tot een van de grootste spelers bij overheidsopdrachten.

Toch blijft het bedrijf in Europa profiteren van belastingontduiking, door 0 euro vennootschapsbelasting te betalen. Amazon heeft ook weinig eerbied voor zijn werknemers en hun arbeidsomstandigheden en probeert elke vorm van sociale dialoog binnen het bedrijf af te breken.

Ten slotte is ook de ecologische voetafdruk van het Amazone-beleid aanzienlijk. Er zou een echte bezinning over dit onderwerp moeten zijn, zodat er duurzamere maatregelen worden genomen.

Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Na stakingen en protesten in de hele wereld heeft Make Amazon Pay dit jaar acht symbolische locaties voor acties uitgekozen: een olieraffinaderij in Latijns-Amerika, een fabriek in de toeleveringsketen in Azië, een containerschip in Latijns-Amerika, een opslagplaats in Noord-Amerika, een vrachtwagendepot in Europa, een regionaal kantoor in Afrika en een ministerie van Financiën in Europa.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!