Daniel Ortega Nicaragua
Katrien Demuynck

Daniel Ortega wint omstreden verkiezingen in Nicaragua met ruime meerderheid

Sinds Nicaragua in 2007 brak met de neoliberale koers doet de VS er alles aan om het land te destabiliseren en een regimewissel door te voeren. Ondanks die grote druk is de regerende president, Daniel Ortega, er in geslaagd om met een grote meerderheid de verkiezingen te winnen.

woensdag 10 november 2021 15:23
Spread the love

 

FSLN op kop

Afgelopen zondag trokken bijna 4,5 miljoen Nicaraguanen, of 65% van de stemgerechtigden, naar de stembus. Ze kozen een nieuwe president en vicepresident, 92 volksvertegenwoordigers en 20 afgevaardigden voor het Centraal-Amerikaans Parlement voor de periode 2022-2027.

Verkiezingen Nicaragua 2021Het Frente Sandinista de Liberación Nacional (FSLN), de regerende partij van president Daniel Ortega, haalde 76%. Naast het regerende FSLN namen ook de Partido Liberal Constitucional (PLC, 14,4%), Camino Cristiano Nicaragüense (CCN, 3,4%), Partido Liberal Independiente (PLI, 1,70%), Alianza Liberal Nicaragüense (ALN, 3,3%) en de Alianza por la República (Apre, 2,2%) deel.

Die uitslag ligt in lijn met de peilingen over de tevredenheid van de Nicaraguanen over hun regering, waarbij Ortega tot 70% scoorde.

Hoewel Nicaragua een van de armste landen is van Latijns-Amerika kan het bijzonder goede scores voorleggen op sociaal vlak. Gezondheidszorg en onderwijs zijn er stukken beter dan in de buurlanden. De regering heeft de laatste jaren ook sterk geïnvesteerd in huisvesting en infrastructuur. 90% van het voedsel produceert het land zelf. Op gebied van gendergelijkheid staat het land op de vijfde plaats wereldwijd.

Die gegevens staan in schril contrast met de lastercampagnes die de socio-economische vooruitgang van Nicaragua minimaliseren en het FSLN vooral van repressie, corruptie enz. beschuldigen.

Rustig verloop

In tegenstelling tot wat in de pers beweerd wordt waren er 232 waarnemers uit 27 landen (waaronder België) om het correct verloop van de kiesverrichtingen te volgen, naast 600 journalisten uit Nicaragua en het buitenland.

De verkiezingen zijn rustig verlopen, maar het valt te verwachten dat de tegenstanders zullen blijven beweren dat ze ongeldig zijn. De Nicaraguaanse bevolking stemde in 2007 na 17 jaar neoliberalisme opnieuw het FSLN aan de macht. Op dat moment zat Latijns-Amerika in een linkse golf waarbij verschillende landen zoals Venezuela, Uruguay, Argentinië, Brazilië en Bolivia democratisch verkozen, progressieve regeringen aan de macht kwamen.

Buitenlandse waarnemers verkiezingen Nicaragua 2021

Buitenlandse waarnemers, onder wie enkele Belgen

Samen met Cuba richtten deze landen internationale organisaties op zoals de CELAC en de ALBA, waarbij Latijns-Amerika zich losmaakte van de voogdij van de VS en een eigen linkse koers ging varen, gericht op het verbeteren van werk en leefomstandigheden van hun inwoners.

Die linkse golf kende nadien een terugslag. Denk maar aan het aan de macht komen van Piñera in Chili, Bolsonaro in Brazilië en Macri in Argentinië. De blokkade tegen Cuba werd versterkt. Venezuela en Nicaragua kregen ook te maken met een VS-blokkade en niet aflatende pogingen tot omverwerping van hun progressieve regeringen. In Bolivia werd zelfs een staatsgreep gepleegd. In dat alles is de hand van de VS en hun handlangers nooit ver weg.

Schijnverkiezingen of democratische uiting van soevereiniteit

Er werd en wordt geen fake news gespaard om president Ortega en zijn partij het FSLN te delegitimeren. Facebook, Instagram en Twitter blokkeerden systematisch personen en posts van hun media die het regeringsbeleid ondersteunen.

Het past immers niet in het ‘achtertuin-van-de-VS’-plaatje dat het volk een linkse regering massaal herbevestigt in verkiezingen. Zo beweert men bijvoorbeeld dat de Nicaraguaanse president zeven presidentskandidaten achter de tralies stopte. Een bewering die helemaal niet klopt maar wel zonder de minste schroom, noch bewijzen, telkens opnieuw herhaald wordt en door alle mainstream media klakkeloos wordt overgenomen.

Vrijwel geen van die zogenaamde presidentskandidaten is lid van een Nicaraguaanse politieke partij en geen van hen was geselecteerd als potentiële presidentskandidaat. Tegen elk van hen loopt een onderzoek wegens het ontvangen van buitenlandse financiering met het doel het land te destabiliseren. Zowat in elk land en ook in België staan er strenge straffen op politieke bedrijvigheid die aangestuurd wordt vanuit het buitenland.[1]

Op de verkiezingsdag zelf kwam een persverklaring van Biden over de ‘schijnverkiezingen’ in Nicaragua. Een paar dagen eerder had Josep Borrell, de woordvoerder voor het EU-buitenlandbeleid, verklaard dat men de uitslag onmogelijk als legitiem zou kunnen beschouwen. Zo zetten zij een kader waarin de media bewust of onbewust meestappen.

Evo Morales, voormalig president van Bolivia daarentegen feliciteerde het Nicaraguaanse volk en zijn herkozen president met het resultaat van de verkiezingen.

“We groeten het waardige volk van Nicaragua dat, in een demonstratie van moed en democratische volwassenheid, broeder Daniel Ortega tot constitutioneel president heeft gekozen ondanks de campagne van leugens, chantage en bedreigingen uit de Verenigde Staten. Ortega’s triomf is de nederlaag van het Yankee interventionisme.”

De campagne van de VS heeft het duidelijk niet gehaald van de vele sociale verworvenheden die de Nicaraguanen aan het FSLN danken.

 

Katrien Demuynck heeft gedurende zes jaar in Nicaragua gewerkt.

Lees ook: Zorgelijke censuur van sociale media in Latijns-Amerika. Een voorproefje voor bij ons?

 

Note:

[1] Art. 4, §1 Wet 22 maart 1940: Personen die zich met politieke propaganda of enige andere politieke bedrijvigheid bezig houdt en daarbij instructies krijgt van een vreemde mogendheid of buitenlandse organisatie, wordt gestraft met een gevangenisstraf van een jaar tot vijf jaar en met geldboete van 100 tot 10.000 frank, te vermeerderen met de opdecimes.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!