Opinie - Greenpeace België

Greenpeace over IPCC-rapport: “Het is nu of nooit voor het klimaat”

Vanochtend hebben de wetenschappers van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) het eerste deel van hun zesde rapport publiek gemaakt. Het rapport vat de meest recente wetenschappelijke kennis over de klimaatopwarming samen en laat zich lezen als een waarschuwing aan de politieke wereld.

maandag 9 augustus 2021 12:30
Spread the love

 

“De conclusies van het rapport zijn duidelijk en kunnen moeilijk anders geïnterpreteerd worden dan een dringend bevel om onze klimaatambities te verhogen”, zegt Zanna Vanrenterghem van de klimaatcampagne bij Greenpeace België. “Nooit eerder was er zoveel wetenschappelijk bewijs dat de extreme weersomstandigheden waar we mee geconfronteerd worden, een gevolg zijn van de klimaatopwarming.”

In hun rapport vestigen de klimaatexperts onze aandacht op de veranderingen die nu al aan de gang zijn op aarde. “Het is al lang geen toekomstmuziek meer: over de hele wereld – ook in België – zien we steeds vaker extreme weerfenomenen zoals hittegolven, watersnood en droogte. Als we niet drastisch ingrijpen, zal het aantal klimaatrampen blijven toenemen en steeds meer mensen treffen”, verklaart Zanna Vanrenterghem.

 

 

Hoofdpunten uit het IPCC-rapport :

  • De omvang van recente klimaatopwarming is ongezien in de menselijke geschiedenis. Sinds de industriële revolutie is het al gemiddeld 1,09°C warmer geworden op aarde.

  • Sinds het laatste rapport zijn de oppervlaktetemperaturen wereldwijd aanzienlijk gestegen, waarbij de laatste vijf jaar (2016-2020) de warmste waren sinds 1850.

  • Extreme weersverschijnselen zullen blijven toenemen, zelfs bij een opwarming van de aarde met 1,5°C. Maar daarboven zal elke 0,1°C de frequentie en/of intensiteit ervan doen toenemen.

  • De opwarming zal doorgaan totdat de uitstoot van broeikasgassen volledig stopt.

  • Als de langetermijndoelstelling van 1,5°C uit het klimaatakkoord van Parijs wordt gehaald, zou de zeespiegel minder stijgen, zouden extreme weersomstandigheden niet erger worden en zou het leven op het land en in de oceanen minder achteruitgaan, vergeleken met hogere opwarmingsniveaus.

“Enkele weken na de rampzalige overstromingen in ons land, en terwijl Griekenland brandt en Groenland massaal poolijs verliest, eisen we actie van onze politieke leiders”, stelt Vanrenterghem. “De huidige klimaatambities van België zijn onvoldoende. Wij roepen België op zich te verbinden tot een uitstootreductie van 65% tegen 2030. De globale temperatuurstijging onder de anderhalve graad houden moet onze topprioriteit worden. Elke tiende van een graad telt. Dit is een beslissend moment voor de mensheid, en zo moeten we ook handelen.”

De uitdaging is enorm, maar de oplossingen zijn bekend. “Alle subsidies aan de fossiele sector moeten stoppen. Er moet fors worden geïnvesteerd in hernieuwbare energie als goedkoopste manier om elektriciteit te produceren, in openbaar vervoer, in het isoleren van gebouwen en het duurzaam maken van onze voedselproductie. Deze transitie moet eerlijk en rechtvaardig verlopen, zodat niemand achterblijft. Zoals de overstromingen in België hebben aangetoond, zijn de meest kwetsbaren in een samenleving ook de eerste slachtoffers van de klimaatopwarming”, besluit Vanrenterghem.

In november neemt België deel aan de internationale klimaatconferentie COP26 in Glasgow. In de aanloop naar dit beslissende moment zal Greenpeace België op 10 oktober, als lid van de Belgische Klimaatcoalitie, mee zijn schouders zetten onder een grote mobilisatie om deze eisen kenbaar te maken en druk uit te oefenen op de politieke leiders.

Lees onze volledige analyse van het IPCC-rapport.

Het vandaag door het IPCC gepubliceerde rapport is het eerste van drie delen. Zie hier de details van de verschillende werkgroepen.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!