Foto: Amnesty International, Frédéric Moreau de Bellaing

Amnesty kleurt de Turkse ambassade paars voor de tiende verjaardag van het Verdrag van Istanbul

In de nacht van maandag 10 op dinsdag 11 mei, aan de vooravond van de tiende verjaardag van het Verdrag van Istanbul, heeft Amnesty International actie gevoerd aan de Turkse ambassade in Brussel. Met krachtige schijnwerpers projecteerden activisten de kleur paars - symbool voor de strijd tegen geweld tegen vrouwen en ander gender-gerelateerd geweld - op de gevel van de ambassade. Zo protesteert de mensenrechtenorganisatie tegen het recente besluit van Turkije om zich terug te trekken uit het Verdrag van Istanbul, een belangrijk verdrag van de Raad van Europa inzake het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld.

dinsdag 11 mei 2021 11:37
Spread the love

 

Tegelijkertijd ontvouwden Amnesty-activisten een spandoek met de tekst ‘#IstanbulConventionSavesLives’, een boodschap die ook op de grond voor de ambassade werd geschreven met graffiti. Amnesty International roept Turkije op om af te zien van de terugtrekking uit het Verdrag van Istanbul en betuigt zijn solidariteit met Turkse meisjes en vrouwen.

“De beslissing van president Erdoğan om Turkije terug te trekken uit het Verdrag van Istanbul is gevaarlijk en brengt de rechten van miljoenen meisjes en vrouwen in het land in het gedrang”, zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen. “Wij vragen met deze actie dat de Turkse autoriteiten terugkomen op hun besluit en zich houden aan dit belangrijke verdrag dat Turkije nota bene tien jaar geleden als eerste heeft ondertekend.”

Foto: Amnesty International, Frédéric Moreau de Bellaing

De projectie door Amnesty International in Brussel maakte deel uit van een wereldwijde actiedag die op dinsdag 11 mei wordt gehouden ter gelegenheid van de tiende verjaardag van het Verdrag van Istanbul. Wereldwijd worden acties georganiseerd door verschillende mensenrechten- en vrouwenrechtenorganisaties.

“Na de aankondiging van president Erdoğan om het Verdrag van Istanbul te verlaten, hebben vrouwen in Turkije en over de hele wereld besloten zich te verenigen en de straat op te gaan, en zich niet te laten intimideren. In plaats van ontmoedigd te raken, kwamen ze in actie. Meer dan ooit wordt er nu over het verdrag gesproken en wordt het belang ervan ingezien”, zegt Wies De Graeve.

Amnesty International is bezorgd dat de Turkse terugtrekking ook andere machthebbers in Europa kan sterken in hun voornemen om uit het Verdrag van Istanbul te stappen. Zij maken gebruik van een gedateerde en eenzijdige invulling van het concept ‘familiewaarden’ om de rechten van vrouwen en lhbti+’ers in te perken.

“In het decennium sinds de eerste ondertekening is het Verdrag van Istanbul een cruciaal instrument gebleken voor de bescherming van vrouwen tegen geweld. Een terugtrekking van Turkije zou onzekerheid, angst en reëel gevaar betekenen voor miljoenen vrouwen en meisjes in het land,” zegt Wies De Graeve. “De dreiging van geweld is iets waar vrouwen en meisjes over de hele wereld dagelijks mee te maken hebben. Daarom is het Verdrag van Istanbul zo belangrijk en is internationale solidariteit om die conventie te beschermen essentieel.”

Nog meer acties

Amnesty International organiseert op 11 mei nog meer acties voor Turkse ambassades, onder meer in het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Oostenrijk (er zijn ook online acties die gevolgd kunnen worden via de hashtag #IstanbulConventionSavesLives).

Het Verdrag van de Raad van Europa inzake het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld, beter bekend als het Verdrag van Istanbul, werd op 11 mei 2011 in Istanbul opengesteld voor ondertekening.

De Verdrag van Istanbul is het eerste Europese verdrag en het meest ambitieuze internationale verdrag ter bestrijding van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld. Het verdrag stelt minimumnormen vast voor de preventie van geweld, de bescherming van vrouwen en meisjes die gevaar lopen, de vervolging van daders en de verstrekking van bescherming en ondersteunende diensten zoals opvanghuizen en medische hulp.

Foto: Amnesty International, Frédéric Moreau de Bellaing

Het Verdrag van Istanbul is door vierendertig landen van de Raad van Europa al geratificeerd; twaalf andere hebben het wel ondertekend, maar nog niet bekrachtigd. Onlangs heeft het parlement van Liechtenstein de bekrachtiging van het verdrag goedgekeurd.

Turkije was het eerste land dat het verdrag ondertekende en ratificeerde, maar het zal ook het eerste land zijn dat zich uit het verdrag terugtrekt als het niet op zijn besluit terugkomt. In maart probeerde de Turkse regering haar besluit om zich uit het verdrag terug te trekken te rechtvaardigen door te stellen dat het verdrag tot doel had “homoseksualiteit te normaliseren”, wat volgens haar “onverenigbaar was met de sociale en gezinswaarden van Turkije”. Verschillende wereldleiders hebben de beslissing afgekeurd, waaronder de Amerikaanse president Joe Biden en de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!