Kim Pelgrims (38). Foto: Ianthe Keuninckx
Interview - Ianthe Keuninckx

Van bang vogeltje tot dappere dame: ‘Ik had geen identiteit meer en kon mijn gevoelens niet onder woorden brengen’

In maart publiceert de Nederlandse uitgeverij Ambilicious uit Breda het levensverhaal van Kim Pelgrims (38). Dankzij een nieuwe relatie en Beschut Wonen overwon deze jonge vrouw haar jeugdtrauma’s. ‘Het is niet de bedoeling dat we de wereld choqueren, maar wel dat we aantonen wat er allemaal in een leven kan gebeuren’, vertelt Inanna van den Berg van de uitgeverij.

woensdag 31 maart 2021 14:05
Spread the love

 

De Nederlandse uitgeverij Ambilicious in Breda zal het levensverhaal van Kim Pelgrims publiceren, en daar hebben ze een reden voor: ‘Het verhaal dat erin zit is bijzonder. Als we een boek publiceren, kijken we altijd sterk naar het verhaal, of het een verhaal is dat iemand kan aanspreken. Kim heeft hele bijzondere dingen meegemaakt. Het is niet de bedoeling dat we de wereld choqueren, maar wel dat we aantonen wat er allemaal in een leven kan gebeuren’, vertelt Inanna van den Berg van de uitgeverij. Ambilicious heeft al gelijkaardige verhalen gepubliceerd, zeggen ze: ‘We hebben al meerdere waargebeurde verhalen gepubliceerd, maar we proberen wel een balans te vinden tussen ons totaalpakket, en wat wij aan waargebeurde verhalen uitgeven.’

Kim is nog volop aan het schrijven. Foto: Ianthe Keuninckx

Moeilijk verleden

‘Ik leefde jarenlang in gevangenschap’, zo klinkt het bij Kim Pelgrims (38): ‘Ik had geen identiteit meer en kon mijn gevoelens niet onder woorden brengen’. Kim Pelgrims maakte in het verleden verschrikkelijke dingen mee. Het begon allemaal als 4-jarig meisje. Kim werd ontvoerd door haar vader na de scheiding van haar ouders, maar werd al snel weer bevrijd door haar moeder. Toen ze acht jaar was, werd ze seksueel misbruikt door de nieuwe vriend van haar moeder, Bert. De pesterijen van haar stiefbroers bij haar vader thuis, en de pesterijen op school zorgden voor een laag zelfbeeld. ‘Ik ontwikkelde problemen met mijn lichaamsbeeld en eigenbeeld’, bevestigt Kim. Kim werd ouder, ontwikkelde het stockholmsyndroom en kreeg daardoor sympathie voor de vriend van haar moeder, Bert. Ze ging samenwonen met Bert, nadat haar moeder hem uit huis had gezet. Bert verbood Kim om nog te gaan werken en verziekte haar passie als kleuterjuf. Dit leidde tot een zelfmoordpoging in 2015. Daardoor verbleef Kim twee weken op het CIC Gasthuisberg Leuven. ‘Bert had me te fel in zijn greep. Ik ben nog bij hem gebleven tot 11 mei 2017. Toen heb ik hem definitief verlaten’, verklaart Kim.

‘Ik ontwikkelde problemen met mijn lichaamsbeeld en eigenbeeld’, bevestigt Kim.

Bekijk hier de moedige getuigenis van Kim. Ze leest voor wat ze als kind meemaakte:

Beschut Wonen

Toen Kim Bert verliet, kwam ze bij Beschut Wonen terecht. Dat bleek haar redding. Beschut Wonen biedt begeleiding aan personen met een psychische kwetsbaarheid in diverse woonvormen. ‘Wat wij eigenlijk doen kadert in de vermaatschappelijking van de zorg’, verklaart Miet Keppens, psychiatrisch verpleegkundige bij Beschut Wonen. ‘Iedereen heeft dan ook recht op een volwaardige plaats in de maatschappij’, voegt Miet eraan toe. Dat is ook het doel van Beschut Wonen, verklaart de psychiatrisch verpleegkundige: ‘We proberen in kaart te brengen op welke levensdomeinen mensen ondersteuning nodig hebben, en dan zoeken we samen met die persoon naar wat hij of zij individueel nodig heeft.’ Miet Keppens leerde Kim terug praten. ‘In het begin klapte ze telkens dicht, zodra de situatie moeilijk werd’, bevestigt Nancy Jacobs, de huidige vriendin van Kim. ‘Nu zijn we op het punt gekomen dat Kim het me zegt als er iets is. Soms heeft dit wel een dag nodig, maar goed, het komt er wel uit.’

Miet Keppens: ‘Iedereen heeft dan ook recht op een volwaardige plaats in de maatschappij.’

Terug leren spreken

Kim kreeg dagtherapie in het Mariaziekenhuis in Overpelt en praatte hier met de psychiatrisch verpleegkundige Miet Keppens over. ‘Ik leerde er mezelf echt kennen. Ik wist niet wie ik was’, vertelt Kim. Ze leerde dankzij Miet haar gevoelens onder woorden brengen. ‘Toen Kim voor de eerste keer bij ons kwam, kon ze niet meer spreken over wat haar overkomen was’, verklaart haar begeleidster Miet. ’Kim en ik hebben samen gezocht naar een manier om jezelf te kunnen uitdrukken, en dat was schrijven. Kim is heel goed in teksten schrijven. Ze schreef een dagboek met daarin de dingen die haar bezig hielden en wat haar overkomen was. Ik las dat dagboek, en besprak dat met haar tijdens het huisbezoek’, voegt Miet eraan toe. De gesprekken verliepen eerst niet heel vlot, maar iedere keer maakte Kim meer en meer vordering. ‘Ik was in het begin het meest aan het woord, maar omdat we alles op Kim haar tempo deden, heeft ze zelf terug leren spreken’, zegt Miet. ‘Ik denk dat dat mijn verdienste is geweest en Kim beaamt dat’, vertelt ze trots.

 

Beluister hier hoe Miet Keppens, psychiatrisch verpleegkundige, omgaat met de verhalen die ze te horen krijgt:

Liefde heelt wonden

Op de dagtherapie leerde Kim Nancy Jacobs (50) kennen. Nancy en Kim zaten letterlijk zij aan zij samen, elke dinsdag en donderdag. ‘Op de een of andere manier was er vaak aantrekking tot Kim. Soms ook weer niet’, zegt Nancy. Volgens Nancy toonde Kim op dat moment nog niet zo veel interesse in haar: ‘Van Kim uit was er in het begin helemaal geen interesse naar mij toe op, vond ik persoonlijk. Ze was te veel opgeslorpt door haar eigen herstel, wat ik goed begreep.’ Begin februari 2018 rondde Kim haar dagtherapie af. Nancy wist dat ze Kim hierdoor niet meer zou gaan zien: ‘Ik had een gevoel haar niet uit mijn leven te willen, dus stelde ik voor om contact te houden via sociale media’, verklaart Nancy. Dat deden ze dan ook, en op 15 februari hadden ze hun eerste afspraakje in een kroeg. ‘Door te praten merkten we meer en meer overeenkomsten en kregen we beiden gevoelens voor elkaar. Tegen de avond was de eerste zoen gevallen en vanaf die dag zijn we voor elkaar gegaan’, zegt Nancy met een brede glimlach. Het was voor Kim een grote verandering in haar leven. Na de trauma’s die ze in haar leven had meegemaakt, voelde ze zich terug gelukkig samen met iemand. ‘Ik heb heel veel steun aan Nancy. Ik weet nu wat echte liefde is’, vertelt Kim.

Nancy Jacobs: ‘Ik had een gevoel haar niet uit mijn leven te willen.’

Liefde, geduld en respect

Nancy kwam als het ware als een reddende engel in het leven van Kim, ze heeft er dan ook mede voor gezorgd dat Kim een sterke vrouw is geworden. Nancy heeft Kim wel nooit willen veranderen, alleen bijgestaan op enkele gebieden waar Kim zelf in wilde veranderen. ‘Ik leerde haar onafhankelijk worden en ook leerde ik haar wat er bij een huishouden allemaal komt kijken en liet ik haar zien wat een gezonde relatie is’, verklaart Nancy. ‘Ik deed dat met veel liefde, geduld en respect’, voegt ze eraan toe.

Een gelukkig koppel. Kim Pelgrims (38) links en Nancy Jacobs (50) -vriendin van Kim- rechts. Foto: Ianthe Keuninckx

Een mooie toekomst

Door het boek dat Kim aan het schrijven is, begrijpt Nancy ook meer van Kim haar verleden en dat maakt de relatie sterker. Ze kijken dan ook beiden positief naar de toekomst: ‘Er is sprake over een gezin. Over 10 jaar zie ik ons wel getrouwd in ons nieuwe huis wonen, met een goedlopende B&B en een broodjes/ijssalon aan huis. We hopen dan ook pleegkinderen te kunnen opvangen en wie weet, misschien een eigen kindje.’

 

Bekijk hier de boodschap die Kim wilt geven aan mensen die het moeilijk hebben:

Kim wilt via haar boek andere mensen die het moeilijk hebben een hart onder de riem steken. Het levensverhaal van Kim zal je in haar boek, dat rond juni uitkomt, kunnen lezen.

 

Bekijk hier de volledige reportage over Kim. Ze deed alvast haar verhaal aan ons:

 

Beluister hier het volledige audioportret over de job als psychiatrisch verpleegkundige:

 

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via 1813 of op www.zelfmoord1813.be

 

Dit artikel is eerder gepubliceerd op medium.com.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!