Platform 21/03

Platform 21/03 organiseert over heel het land acties tegen racisme

21 maart is de Internationale dag tegen racisme en discriminatie. Nu zondag vinden er verspreid over het land 21 acties plaats tegen racisme.

vrijdag 19 maart 2021 16:07
Spread the love

 

Een nationale actie op de Dag tegen Racisme is een jaarlijkse traditie sinds 2018. In dat jaar hebben meer dan 150 kleinere en grotere middenveldorganisaties uit heel België zich verenigd in Platform 21/3, rond zes gedeelde eisen inzake praktijktesten, de hoofddoek, vluchtelingenopvang, de vreemdelingenwet, dekolonisering en etnische profilering bij de politie. Op 21 maart komen ze telkens samen naar buiten.

Anders dan vorige jaren is dit keer niet gekozen voor een nationale betoging in Brussel, noch voor een louter virtuele actie zoals in 2020. Wel voor gecontroleerde fysieke manifestaties in alvast dertien steden: naast Antwerpen ook Oostende, Ieper, Brugge, Gent, Brussel, Leuven, Herentals, Halle, Genk, Luik, Namen en Charleroi. Nog andere steden zullen volgen. Overal zal op 21 maart worden opgestaan tegen racisme.

Om extra toeloop te vermijden worden de acties niet publiek aangekondigd, maar zijn ze georganiseerd via inschrijving en in nauw overleg met de lokale politie.

In Brussel vinden er drie actie plaats. ‘Ook in Brussel blijven we veel redenen zien om ons zondag te laten zien en horen’, aldus medeorganisator Esther Kouablan van MRAX die zondag ook het woord zal nemen bij een van de acties in de hoofdstad. ‘Discriminatie op het werk, etnische profilering, gebrekkige opvang voor mensen op de vlucht: structureel racisme zit ook in onze superdiverse stad nog steeds in alle hoeken en kieren, ook in de gezondheidszorg, in het onderwijs, en de huurmarkt. Ook nationaal stijgt het aantal meldingen van discriminatie, hate-speech en racistische misdrijven sinds enkele jaren alarmerend.’

Corona heeft daar volgens Kouablan weinig aan veranderd, wel integendeel: ‘Uitgerekend in deze moeilijke tijden worden mensen van kleur, mensen met een migratieachtergrond en nieuwkomers alsmaar meer uitgesloten en gecriminaliseerd, en buitenproportioneel hard getroffen door de pandemie. Terwijl het, vaak, net zij zijn die in de meest precaire werkomstandigheden de samenleving draaiende houden.’

‘Niet alleen hier maar in de hele wereld zal zondag gemanifesteerd worden’, vult Sarah Scheepers van Platform 21/3 aan. ‘In vele landen nemen de verrechtsing, het racisme en het geweld tegen mensen met een migratieachtergrond en mensen op de vlucht dramatische proporties aan. Dat blijft door alle coronanieuws onder de radar, maar juist deze mensen worden vandaag rechteloos en monddood gemaakt. Zelfs burgers en organisaties die voor hen opkomen, worden systematisch aangevallen, gestigmatiseerd, verdacht gemaakt en zelfs ontmanteld. Racisme verdeelt en verwoest levens. Daarom is het nu meer dan ooit nodig om op straat onze stem te laten horen en op te staan voor gelijke rechten. Solidariteit is ons krachtigste wapen.’

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!