Bron: Facebook Extinction Rebellion
Opinie - Extinction Rebellion

“Money Rebellion”: Extinction Rebellion kondigt bezetting aan van vooraanstaande plaatsen van Brusselse financiële wereld

Als onderdeel van een golf van internationale acties onder de naam "Money Rebellion" op dezelfde dag in vele landen, zal Extinction Rebellion (XR) Belgium vooraanstaande plaatsen van de Brusselse financiële wereld bezetten op donderdag 1 april om 11 uur. XR wenst de rol van financiële instellingen aan de kaak stellen in een onrechtvaardig en destructief economisch, financieel en monetair systeem. 

dinsdag 16 maart 2021 15:02
Spread the love

 

“De financiële en banksector is het hart van een toxisch cultureel, economisch, sociaal en politiek systeem. Dit systeem, gebaseerd op een wedloop naar winst en groei, vernietigt ecosystemen en verslechtert de levensomstandigheden van vele bevolkingsgroepen. Hier moet dringend een einde aan komen”, zegt Simon, woordvoerder van XR.

XR nodigt iedereen uit om deel te nemen aan deze actie door op donderdag 1 april om 11 uur naar de voetgangerszone in het centrum van Brussel te komen en daar te wachten op instructies via het Telegram-kanaal: https://t.me/moneyrebellion

De grote banken en investeringsfondsen hebben lange tijd hun ogen gesloten voor de schadelijke gevolgen van hun investeringen. Ondanks de creatie van zogenaamde “groene” of “ethische” beleggingen is het duidelijk dat banken zelden hun eigen engagementen nakomen, en zelfs als ze dat zouden doen, deze ontoereikend zijn om de aantasting van het milieu te stoppen en de onzekerheid voor de meest kwetsbaren weg te nemen.

Ondanks hun engagementen, hebben BNP Paribas, ING en KBC tussen 2013 en 2018 voor meer dan 4 miljard euro geïnvesteerd in bedrijven die zich schuldig maken aan ontbossing en schendingen van de mensenrechten die in verband staan met de branden in het Amazonewoud. BNP Paribas heeft sinds de ondertekening van het Akkoord van Parijs meer dan 44 miljard euro geïnvesteerd in fossiele brandstoffen. Belfius communiceert nog steeds niet over de CO2-uitstoot verbonden aan zijn investeringen.

Bovendien krijgt de financiële sector door zijn internationale ontplooiing en het gewicht van zijn kapitaal een bijzonder grote en onrechtmatige invloed op het beleid van de overheid en het economische leven. De financiële sector is afhankelijk van de enorme steun van de Europese Centrale Bank om bedrijven te blijven financieren en daarmee winst op te stapelen. Deze steun van de ECB stelt de banken en investeerder in staat om miljarden te blijven investeren in fossiele brandstoffen en ontbossing.

Ondanks wijdverspreide kritiek heeft de Europese Unie BlackRock, een van ‘s werelds grootste investeerders in fossiele brandstoffen en ontbossing, de opdracht gegeven om te bepalen welke investeringen recht hebben op belastingvoordelen en subsidies in het kader van de Europese Green Deal. De normen die het milieu moeten beschermen, worden dus bepaald door de ondernemingen die het milieu het minst van al eerbiedigen.

De financiële sector houdt actief de illusie van de “groene groei” in stand. Toch is er geen bewijs dat economische groei en toename van het energieverbruik los van elkaar mogelijk zijn. Als reactie op een ecologische en sociale ramp die met de dag erger wordt, is dit een slecht gekozen moment om te zoeken naar zogenaamde “groene” alternatieven om groei en winst te promoten. Wij moeten een einde stellen aan dit model en de economie van de toekomst voorbereiden die rekening houdt met de planetaire grenzen.

Extinction Rebellion roept de hele bevolking en alle spelers van het middenveld op om samen te werken aan de volgende punten.

Vertel de waarheid: erkennen dat economische groei (inclusief “groene”) en de financialisering van de economie belangrijke oorzaken zijn van de huidige ecologische ramp en de verslechtering van de levensomstandigheden voor een meerderheid van de bevolking.

Schiet onmiddellijk in actie: een legitiem, democratisch en transparant proces eisen om criteria vast te leggen voor alle financiële transacties, ter bescherming van ecosystemen en sociale rechtvaardigheid, en alle transacties verbieden die niet aan deze criteria voldoen.

Overwin partijpolitiek en illegitieme invloeden: een democratisch en transparant proces op gang brengen waarbij de samenleving als geheel betrokken wordt om tot een economisch, financieel en monetair systeem te komen dat een antwoord biedt aan de reële behoeften van de bevolking, los van dwingende en voortdurende economische groei.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!