“Menstruatie-armoede is een onderbelicht probleem dat het dagelijks leven van veel jonge vrouwen beïnvloedt”, zegt Mascha Singeling, hygiëne-experte bij Plan International Nederland. Uit het rapport van Caritas Vlaanderen blijkt dat 5 procent van de Vlaamse meisjes wel eens wegblijft van school omdat ze zich geen menstruatieproducten kunnen veroorloven. “School- en werkdagen missen, zorgt ervoor dat vrouwen geïsoleerd geraken. Dat heeft een grote impact op hun sociale leven en mentaal”, zegt Singeling.
Maandverbanden hergebruiken
In 2018 verlaagde de Belgische federale overheid de zogenaamde tampontaks van 21 procent naar 6 procent. Dat vindt Singeling een goede zaak. ”Hygiëne-producten zijn geen luxegoederen, maar noodzakelijke middelen die aan democratische prijzen verkocht moeten worden”, vindt ze.
“Wanneer die producten te duur zijn, gebruiken vrouwen onrustwekkende alternatieven. Sommigen hergebruiken hun maandverbanden waardoor ze infecties oplopen. Ook wc-papier, doeken en luiers dienen soms als oplossing.”
Menstruatie-armoede ook een jongenszaak
Menstruatie-armoede zal nooit volledig verdwijnen. Dat betekent echter niet dat een actief beleid onnodig is. Zowel Singeling als het rapport van Caritas Vlaanderen benadrukken het belang van educatie en voorlichting. “Enkel de technische kant van menstruatie onderwijzen is niet voldoende. Ook het emotionele aspect ervan is belangrijk”, zegt Singeling.
Uitleg krijgen over wat menstrueren betekent voor een meisje kan een belangrijke rol spelen bij het doorbreken van het taboe. “Die uitleg belangt beide geslachten aan”, benadrukt de experte. “Het onderwerp kan uit de taboesfeer gehaald worden als open gesprekken over maandstonden tussen meisjes én jongens mogelijk zijn.” Daarnaast pleit Singeling ook voor het gratis maken van menstruatieproducten op scholen en in voedselbanken. Zo kunnen alle meisjes en vrouwen zorgeloos menstrueren.
© 2020 – StampMedia – Lobke Van Ryckeghem