illustratie inlegkruisje
© RV
Interview -

Menstruatie-armoede: een dubbel taboe

Elke dag menstrueren wereldwijd zo’n 800 miljoen vrouwen. Hoewel dat triviaal lijkt, rust er nog een groot taboe op het onderwerp. Dat blijkt uit Dubbel Taboe, menstruatie-armoede in Vlaanderen, een rapport van Caritas Vlaanderen. Daarin staat dat zeker 12 procent van de meisjes en jonge vrouwen tussen 12 en 25 jaar soms niet genoeg geld heeft om menstruatieproducten te kopen. “Geen toegang hebben tot producten zoals tampons en maandverbanden versterkt het taboe.”

vrijdag 20 november 2020 10:59
Spread the love

 

“Menstruatie-armoede is een onderbelicht probleem dat het dagelijks leven van veel jonge vrouwen beïnvloedt”, zegt Mascha Singeling, hygiëne-experte bij Plan International Nederland. Uit het rapport van Caritas Vlaanderen blijkt dat 5 procent van de Vlaamse meisjes wel eens wegblijft van school omdat ze zich geen menstruatieproducten kunnen veroorloven. “School- en werkdagen missen, zorgt ervoor dat vrouwen geïsoleerd geraken. Dat heeft een grote impact op hun sociale leven en mentaal”, zegt Singeling.

Maandverbanden hergebruiken

In 2018 verlaagde de Belgische federale overheid de zogenaamde tampontaks van 21 procent naar 6 procent. Dat vindt Singeling een goede zaak. ”Hygiëne-producten zijn geen luxegoederen, maar noodzakelijke middelen die aan democratische prijzen verkocht moeten worden”, vindt ze.

“Wanneer die producten te duur zijn, gebruiken vrouwen onrustwekkende alternatieven. Sommigen hergebruiken hun maandverbanden waardoor ze infecties oplopen. Ook wc-papier, doeken en luiers dienen soms als oplossing.”

Menstruatie-armoede ook een jongenszaak

Menstruatie-armoede zal nooit volledig verdwijnen. Dat betekent echter niet dat een actief beleid onnodig  is. Zowel Singeling als het rapport van Caritas Vlaanderen benadrukken het belang van educatie en voorlichting. “Enkel de technische kant van menstruatie onderwijzen is niet voldoende. Ook het emotionele aspect ervan is belangrijk”, zegt Singeling.

Uitleg krijgen over wat menstrueren betekent voor een meisje kan een belangrijke rol spelen bij het doorbreken van het taboe. “Die uitleg belangt beide geslachten aan”, benadrukt de experte. “Het onderwerp kan uit de taboesfeer gehaald worden als open gesprekken over maandstonden tussen meisjes én jongens mogelijk zijn.” Daarnaast pleit Singeling ook voor het gratis maken van menstruatieproducten op scholen en in voedselbanken. Zo kunnen alle meisjes en vrouwen zorgeloos menstrueren.

 

© 2020 – StampMedia – Lobke Van Ryckeghem

Stampmedia

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!