Bron: Pixabay
Kris Janssens, IPS

Duizenden demonstranten in Thailand eisen ontslag premier

Noodmaatregelen van de Thaise overheid om het massale protest in het land in te dijken, lijken een averechts effect te hebben. Ondanks een samenscholingsverbod, werd gisteren voor de tweede dag op rij betoogd. En voor vandaag staat alweer een nieuwe actie gepland.

vrijdag 16 oktober 2020 19:27
Spread the love

 

In de Thaise hoofdstad Bangkok zijn gisteren (donderdag) opnieuw duizenden manifestanten op straat gekomen, hoewel bijeenkomsten van meer dan vijf mensen volgens een nieuw decreet verboden zijn. De betogers eisten onder meer dat de politie de twintig activisten zou vrijlaten die eerder waren opgepakt, omdat ze het samenscholingsverbod hadden genegeerd. 

De nieuwe maatregel kwam er nadat ook woensdag tienduizenden betogers hun ongenoegen hadden laten blijken over de politieke situatie in hun land. Ze willen het ontslag van premier Prayut Chan-O-Cha, de leider van een militaire staatsgreep uit 2014 die vorig jaar na omstreden verkiezingen aan de macht kon blijven. Om hun eis kracht bij te zetten, kampeerden manifestanten aan de ambtswoning van de eerste minister. De manifestatie verliep vreedzaam, al waren er hier en daar wel opstootjes met de politie. 

Koning in het land

Het protest in Thailand, dat al sinds juli dit jaar aan de gang is, wordt geleid door studenten. Eén van de tien punten uit hun eisenbundel is dat de monarchie zou “aangepast worden aan een moderne democratie.”

Opmerkelijk was dat de koning, die volgens de betogers teveel effectieve macht heeft, woensdag in Bangkok was tijdens de manifestatie. Hij heeft het ongenoegen met eigen ogen kunnen zien, terwijl hij met een koninklijke auto werd rondgereden. Langs het parcours stonden ook aanhangers van de monarchie, al beweren critici dat die door de regering werden ingehuurd.

Het is uitzonderlijk dat de koning in zijn eigen land is, want Vajiralongkorn of Rama X verblijft meestal in Duitsland. Dat is meteen één van de redenen waarom hij erg onpopulair is, in tegenstelling tot zijn vader Bhumibol – die deze week precies vier jaar geleden overleed na een koningschap van zeventig jaar.

Majesteitsschennis

In Thailand bestaan strenge wetten op majesteitsschennis, met celstraffen tot 15 jaar voor het beledigen van de koning. Daarom werd er tot voor kort enkel online geprotesteerd, met schuilnamen op sociale media. Maar de Thai geven nu dus volmondig uiting aan hun frustratie. 

Nochtans verbiedt het nieuwe decreet, dat nu van kracht is, om informatie te verspreiden die “de nationale veiligheid of orde zou kunnen beïnvloeden.” Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch kan de politie demonstranten tot 30 dagen vasthouden, zonder aanklacht en zonder toegang tot advocaten of familie.

Symbolische plek

De bijeenkomst werd gisteren gehouden aan het Ratchaprasong kruispunt. Een symbolische plek in Bangkok, want in 2010 openden soldaten hier het vuur op manifestanten die toen al voor hervormingen pleitten. Het schietincident kostte aan 90 mensen het leven en was het bloedige einde van een reeks betogingen. 

Ook nu lijkt het erop dat het protest zal aanhouden. Vandaag willen de betogers opnieuw bijeen komen aan Ratchaprasong. 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!