Foto: screenshot apache.be

Rechtszaak tegen Apache.be is vorm van lawfare

Op dinsdag 13 oktober is in Antwerpen de rechtszaak gestart van projectontwikkelaar Erik Van der Paal tegen nieuwssite Apache. Voor de correctionele rechtbank moet de redactie zich verantwoorden voor het fameuze Fornuis-filmpje. Deze zoveelste klacht is ditmaal schending van de privacy. Met zes vragen en antwoorden legt Apache de echte inzet van deze zaak uit.

woensdag 14 oktober 2020 12:14
Spread the love

 

In het artikel Rechtszaak over privacy bouwpromotor Erik Van der Paal van start legt de nieuwssite Apache uit waar dit proces in feite echt over gaat.

Op vrijdag 20 oktober 2017 organiseerde Erik Van der Paal een verjaardagsdiner in het Antwerpse sterrenrestaurant ’t Fornuis. Apache publiceerde daarover enkele weken later het dossier De favoriete bouwpromotor van Bart De Wever’.

Meerdere politici van N-VA, Open Vld en de PS hebben blijkbaar zeer goede contacten met personen uit de vastgoedsector. Een en ander legt Apache verder uit in zijn dossier Land Invest Gate.

In dit dossier bracht Apache later “de onomstotelijke bewijzen dat Land Invest Group van de stad het voorstel kreeg om een ‘Landmark Building’ te bouwen op de Tunnelplaats. Met die vraag om lucratieve hoogbouw neer te zetten, ging de stad regelrecht in tegen haar eigen stedenbouwkundige voorschriften en passeerde ze haar eigen administratie.”

In de betreffende filmopname is “de aankomst en de hartelijke ontvangst van de gasten aan de ingang van het restaurant te zien”. Het is deze opname die “volgens Erik Van der Paal een schending van zijn privacy” zou inhouden.

Belofte De Wever voor “absolute transparantie” nooit ingelost

Het dossier verplichtte Antwerps burgemeester Bart De Wever (voorzitter N-VA) tot een persconferentie “waarin hij absolute transparantie in de omstreden Antwerpse bouwdossiers garandeerde en elke politieke inmenging in bouwdossiers loochende”. “Deze belofte werd nooit ingelost. De cruciale vragen bleven immers onbeantwoord. De Antwerpse burgemeester ging zelfs een stap verder en betichtte Apache van riooljournalistiek.”

Foto: screenshot apache.be

In zijn artikel legt Apache verder uit dat bij deze filmopname de code voor journalistiek werd gerespecteerd. Het is een opname op de openbare weg en er is sprake van “maatschappelijk belang”, wat journalisten “in bepaalde gevallen (toelaat gebruik te maken) van een verborgen camera”.

Apache won reeds een vorige rechtszaak aangegaan door Erik Van der Paal. Toen bleek tevens dat de bouwpromotor privédetectives inzette “om journalisten van Apache te schaduwen”. De bedoeling van deze rechtszaken is “Apache het werken (te) bemoeilijken. Ook al winnen we de rechtszaken, het kost veel tijd en geld om de klachten te beantwoorden”.

Lawfare: rechtsprocedures niet als middel maar als doelstelling

Dergelijke klachten tegen media zijn niet gebaseerd op een verlangen naar recht. De rechtsgang zélf is de bedoeling. Gedaagde media en journalisten worden verplicht tijd, energie en (dikwijls beperkte) financiële middelen in te zetten voor hun verdediging.

Foto: screenshot apache.be

Eisers in dergelijke zaken weten bij voorbaat dat zij deze zaken waarschijnlijk zullen verliezen, maar dat deert niet omdat zij andere doelstellingen hebben. Zij hebben er de financiële middelen voor. Zo bemoeilijken zij het werk van gedaagde media en journalisten en zenden een niet mis te verstane waarschuwing uit naar andere media en journalisten dat ook zij slachtoffer kunnen worden van deze methodes.

Onder meer de Raad van Europa1 heeft reeds meermaals alarm geslagen over deze gang van zaken in België. Het Europees Parlement nam wetgevende initiatieven om het schaduwen van journalisten door privédetectives te verbieden. De Vlaamse Vereniging van Journalisten is eveneens voorstander van wetgevende initiatieven om het intimideren van journalisten te verbieden.

 

Verklaringen Raad van Europa over gebrek aan persvrijheid in België:

Land Invest Group Had Investigative Journalists Shadowed by Private Detectives

News Website Apache Ordered by Court to Take Down an Article

The Law on the Protection of Journalistic Sources Ignored

 

Note:

1   De Raad van Europa is géén instelling van de Europese Unie. Deze organisatie bestaat reeds voor de EU sinds 1949 en verenigt 47 landen, waaronder alle Europese landen, Rusland en de Centraal-Aziatische Republieken, behalve Wit-Rusland, Kazachstan en Vaticaanstad. De Raad van Europa houdt zich in hoofdzaak bezig met controle op mensenrechten, grondwettelijke regels, scheiding der machten en strijd tegen racisme, terrorisme, folteringen en corruptie. Instellingen van de Raad van Europa zijn o.a. de Parlementaire Vergadering en Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Niet te verwarren met de bijna gelijknamige Europese Raad (van regeringsleiders en/of ministers) die wél een EU-instelling is.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!