Foto: Maurits90, Wikimedia Commons / Public Domain
Opinie - Ajar Bentaha

“VRT, diversiteit is meer dan een moslima met hoofddoek aan het woord laten op Vlaamse tv”

Diversiteit is meer dan een moslima met een hoofddoek aan het woord laten op de Vlaamse nationale televisie. Vorige week had ik de eer om Marc Noppen, de CEO van het Universitair Ziekenhuis Brussel, te ontmoeten met de organisatie A Seat At The Table (ASATT). VRT was op de hoogte van ons project om jongeren te sensibiliseren, zodat ze de coronamaatregelen strikt opvolgen. De journalisten van VRT waren aanwezig voor verslag en vroegen of ze me enkele vragen konden stellen. Ik stemde in. Het thema van de dag was jongeren en corona, niet de islam en corona. Verbaasd kreeg ik allerlei vragen over de islam en ik was nog meer verbaasd toen VRT mijn reacties verwijderde onder hun Facebook-post van de publicatie. 

maandag 12 oktober 2020 15:39
Spread the love

 

Ik stond klaar om vragen over jongeren en de coronacrisis te beantwoorden, maar ik werd overdonderd door vragen over de coronabeleving bij de moslimgemeenschap door een VRT-journalist. Daar stond ik dan met de mond vol tanden. De vragen gingen totaal niet over jongeren. Waarom stelde de journalist islam gerichte vragen in een interview over jongeren? Deze vraag brandt nog steeds op mijn lippen.

De titel van dit opiniestuk luidt: “Diversiteit is meer dan een moslima met een hoofddoek aan het woord laten op de Vlaamse nationale televisie.” Diversiteit en een afspiegeling van de samenleving tonen in een nieuwsuitzending is goed, maar doe het op de juiste manier. In plaats van dt-fouten te vermijden, kunnen journalisten in hun opleiding beter leren hoe ze stigmatisatie vermijden. Ik dacht dat neutraliteit één van de belangrijkste dingen was binnen de journalistiek, toch krijg ik de indruk dat journalisten soms enkel op jacht gaan naar sensatie. Neutraliteit in de pers voelt tegenwoordig minder prioritair dan sensatie.

De VRT slaagt er niet in om een afspiegeling van de samenleving te vormen op hun redacties. Hierdoor gaat heel wat expertise en kennis verloren. Moest het interview in het UZ Brussel gehouden zijn in de aanwezigheid van iemand met een islamitische achtergrond of islamitische expertise dan is de kans groot dat het gesprek heel anders was verlopen. De VRT zegt wel te werken aan diverstiteit zoals vermeld in hun beheersovereenkomst, maar ik denk niet dat ze het juiste daaronder verstaan. Waar zijn de personen met verschillende achtergronden, verschillende visies, cultuur, religie, seksuele geaardheden, genders en beperkingen?

Wat je binnen de VRT ziet, is niet wat je in de echte samenleving tegenkomt. Hoe vaak zien we wel kinderen of volwassenen geïnterviewd worden in een reusachtige tuin? En hoe vaak zie je jongeren of volwassenen geïnterviewd worden in een klein appartementje? Juist, dat laatste zelden tot niet. Maak van onze samenleving als diverse mengelmoes een echte smeltkroes waarin iedereen zich gerepresenteerd voelt.

Ik geloof dat de Belgische media hun macht positief kunnen inzetten en ze moeten hun rol in het publieke debat niet onderschatten. Zij bepalen waar mensen over spreken en denken. Ze moeten een juiste afweging maken in hun berichtgeving. Denk maar aan de ‘Brusselse jongeren’ in Blankenberge die meer dan een week lang hot news waren. Is er naast De Standaard en ROBtv überhaupt een medium dat bericht heeft over de vechtende witte jongeren op de Leuvense Oude Markt? Inderdaad, dat is wat ik bedoel over afwegingen maken in berichtgeving. Over dit laatste incident is geen publiek debat gehouden. Laat staan dat er uitspraken waren om alle kot-studenten of ‘tuig’ de toegang tot de treinen te weigeren.

De bevolking moet vooral bereikt worden op een neutrale en objectieve manier. Krantenkoppen moeten hun sereniteit bewaren, niet gaan polariseren ten gevolge van meer ‘hits’ op sociale media. Rachid en Soumaya zijn amokmakers, terwijl Lisa en Jan jongeren zijn met een precaire thuissituatie.

Toen ik het interview met mij bekeek op de Facebook-pagina van VRT vond ik dat ze aan framing deden. “De jongeren worden net als bepaalde gemeenschappen wel eens geviseerd in het coronadebat en dat vinden ze niet altijd terecht”, zegt de voorlezer van VRT NWS in de reportage. En oeps … daar verschijnt het meisje met de hoofddoek die haar zegje doet. Mijn antwoord had niet eens iets te maken met de bijhorende introductie. Corona is een wereldwijd fenomeen en heeft niets met gemeenschappen te maken. Iedereen heeft een aandeel in deze crisis en daar moeten wij slim mee omspringen.

Het is niet omwille van mijn hoofddoek dat jullie verplicht moeten zijn om mij vragen te stellen over islam. Ik representeer niet alle volgelingen van mijn geloof, ik heb mij niet geëngageerd om een project te doen rond corona en islam.

Op de VRT Facebook-pagina is dus geen ruimte voor dialoog. Ik reageerde op de post en zei dat ze aan subtiele framing doen. Mijn reactie werd verwijderd. De lezer die een opinie heeft en hun fout wil rechtzetten wordt gecensureerd. Ik vermoed dat de VRT niet zo blij was met mijn reactie.

Om af te sluiten nodig ik graag de VRT-journalist uit voor een rondleiding in de moskee. Natuurlijk met een mondmasker, sociale afstand en een gezond verstand. Dan kan u met uw eigen ogen zien hoe streng de moslims de maatregelen in de strijd tegen covid-19 opvolgen. Dat in de plaats van speculaties en ongegronde uitspraken. Diversiteit is meer dan een moslima met een hoofddoek aan het woord laten op de Vlaamse nationale televisie. In de hoop op meer diversiteit, een correctere behandeling, een toekomst zonder censuur en hervormingen binnen de journalistieke wereld. Zoals de vredesactivist William Sloane Coffin Jr. ooit zei: “Diversity may be the hardest thing for a society to live with, and perhaps the most dangerous thing for a society to be without”.

 

Ajar Bentaha is studente bedrijfsmanagement en actief bij de organisaties A seat at the table, VGC-Jeugdraad en Vlaamse Jeugdraad. 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!