© Facebook Sarah Schlitz
Interview -

Sarah Schlitz (Ecolo): “De coronacrisis bewijst hoe belangrijk vrouwen zijn in onze samenleving”

Een bos krullen, een hart voor de natuur en een flapuit. Met haar 33 jaar is de Luikse Sarah Schlitz een van de jongste leden in het Belgische federaal parlement. Toch kent in Vlaanderen bijna niemand de populaire Ecolo-politica. Tijd voor een gesprek met haar en wie haar kent.

woensdag 20 mei 2020 11:10
Spread the love

 

“Iets in mij heeft altijd willen ingaan tegen de huidige en normale gang van zaken in de Belgische politiek”, vertelt Schlitz. “Ecolo leek me daar de ideale partij voor. Bij hen vond ik dezelfde normen en waarden die ik in het dagelijkse leven in mijn hart draag. Denk maar aan het respect voor de natuur of het belang van vrouwenrechten. Daarnaast is er bij Ecolo plaats voor debat en democratie op intern gebied.”

Burgerparticipatie

Die democratie is volgens Schlitz enorm belangrijk. “Hoewel de federale regeringsvorming al bijna een jaar aansleept, denk ik niet dat de politiek dood is. We moeten gewoon de manier waarop we politiek voeren veranderen. Er moet voor meer democratie gezorgd worden. Dat wil zeggen meer burgerparticipatie en dus de lijn tussen burger en politiek verbeteren, zodat beide kanten elkaar beter begrijpen.’”

Daarom gaat Schlitz regelmatig mee protesteren op straat. Voor het klimaat bijvoorbeeld. “Om iets te veranderen in ons land, moeten er wetsvoorstellen worden voorgelegd en besproken in het parlement. Toch is het zo belangrijk dat we de connectie met de gewone burger niet verliezen. De grote strijden worden niet enkel gewonnen in het parlement, er is ook een grote mobiele sociale beweging voor nodig.”

“Sarah is iemand die makkelijk contact maakt met andere mensen”, zegt vriendin en collega Géraldine Blavier daarover. “Ze is iemand met doorzettingsvermogen die vecht voor haar idealen. Af en toe is ze een beetje koppig, maar dat is natuurlijk geen minpunt als politica. Soms moet ze wel oppassen dat ze niet te snel praat (lacht).”

“Sinds 2017 vonden er in België 107 femicides plaats. Onder een femicide verstaan we vrouwen die worden vermoord, puur omdat ze een vrouw zijn.”

© Facebook Sarah Schlitz

Vrouwenrechten

Een van de dingen waar Schlitz voor vecht: vrouwenrechten. Volgens haar zijn vrouwen en mannen nog steeds niet gelijk, ook niet in België. “Sommige beroepen worden nog altijd gezien als vrouwen- en andere als mannenberoepen. Die laatste worden dan ook beter betaald. Dat moet verdwijnen. Neem nu de huidige coronacrisis. Tachtig procent van de mensen die nu iedere dag een hoog risico loopt om besmet te worden, zijn vrouwen. We kunnen niet zonder onze kassamedewerkers en verpleegkundigen. Dit is een uitgelezen kans om eens na te denken hoe belangrijk deze vrouwen zijn voor onze samenleving.”

“Ook huiselijk geweld blijft een groot probleem”, gaat Schlitz verder. “Sinds 2017 vonden er in België 107 femicides plaats. Onder een femicide verstaan we vrouwen die worden vermoord, puur omdat ze een vrouw zijn. Landen zoals Spanje hebben een beleidsplan om dit zinloos geweld tegen te gaan. België moet even ambitieus worden en ook zo’n plan uitwerken.”

Volgens haar goede vriendin Emilie Windels is Schlitz ‘een probleemoplosser’. “Zo’n tien jaar geleden vertrokken we samen naar Chili zonder elkaar ooit gezien te hebben. Al snel vielen me twee dingen op: haar vindingrijkheid en haar openhartigheid. Sarah is iemand die problemen oplost zonder hulp van anderen en daarbij eerlijk zegt wat ze denkt. In Chili kwamen we terecht in een ouder huisje dat zijn beste tijd had gehad. Sarah begon onmiddellijk met reparaties. Zij is een van van de weinigen die de moed heeft om dingen direct aan te pakken en dat apprecieer ik zo aan haar.”

Mobiliteit

Of er één ding is dat Schlitz zeker nog zou willen veranderen in ons land? “Dat is dan wel onze mobiliteit. Dit thema heeft op zoveel manieren een impact op ons. Als Belgen meer gaan fietsen en de trein nemen, zorgt dat voor een betere luchtkwaliteit, een mooiere natuur en ook voor een betere gezondheid voor iedereen. Dit zijn waarden die zowel Vlamingen als Walen delen, en een van de bewijzen dat we niet zoveel verschillen.”

Schlitz is met haar 33 jaar piepjong in vergelijking met de rest van het federaal parlement en heeft dus nog een hele carrière voor de boeg. Toch is er iets dat ze nog graag zou willen bereiken dit jaar. Samen met Jessika Soors (Groen) diende Schlitz vorig jaar een wetsvoorstel in om de abortustermijn van twaalf naar achttien weken te verlengen. “Het zou fantastisch zijn als we dit zouden kunnen doen slagen. Dit is echt een thema waar ik iets in wil bereiken.”

4 snelle vragen voor Sarah Schlitz:

Favoriete film en serie? Billy Elliot en Sex Education

Favoriete stad? In Vlaanderen is dat Gent. In Wallonië Luik. Het is een warme, multiculturele stad die klein genoeg is om bekenden tegen het lijf te lopen, maar groot genoeg voor diverse culturele activiteiten.

Wat wilde je worden als kind? Astronaut

Idool? Alexandria Ocasio-Cortez (Amerikaanse politica, red.). Ze is heel inspirerend.

 

Glenn Haex – © StampMedia 2020

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!