Foto: Heilig Hart Grimbergen
Interview -

Ouderen in lockdown: van wandelende cafetaria’s in woonzorgcentra tot ‘beweeg in uw kot’-video’s van OKRA

Bezoekjes aan het adres van de grootouders zijn ten tijden van COVID-19 uit den boze. Om sociale isolatie bij ouderen aan te pakken, worden er tal van initiatieven op poten gezet. Veel van deze oplossingen vereisen echter een bepaalde digitale know-how, iets wat niet bij iedere oudere persoon vanzelfsprekend is. Wat doe je wanneer videobellen of telefoneren geen optie is? En hoe laat je ouderen bewegen ‘in hun kot’? Wij gingen luisteren bij woon- en zorgcentrum Heilig Hart in Grimbergen en bij OKRA Sport Plus.

vrijdag 3 april 2020 10:53
Spread the love

 

Rijdende winkel en cafetaria in woon- en zorgcentrum Heilig Hart

In Grimbergen probeert woon- en zorgcentrum Heilig Hart op verschillende manieren sociale isolatie bij de bewoners tegen te gaan. Een digitale oplossing is videobellen. Het ergoteam organiseert het videobellen en heeft hiervoor een schema opgesteld samen met de familie van de bewoners. “Een deel van de bewoners kunnen we bereiken met het videobellen”, vertelt Jessica De Vlaminck, diensthoofd kinesitherapie in woon- en zorgcentrum Heilig Hart.

Toch is videobellen lang niet voor iedereen weggelegd, dat beseft ook het personeel van het Heilig Hart. “Bij wie het videobellen niet lukt, opteren we om te telefoneren”, vertelt Jessica. “Maar als ook telefoneren niet lukt, dan telefoneert het personeelslid met de familie om hen op de hoogte te houden. Momenteel zijn we ook foto’s aan het maken die we kunnen opsturen naar de familie.”

“Er is ook familie die komt zwaaien aan het raam”, vertelt Jessica. “Omdat we geen groepsvorming mogen creëren, kunnen we dat zelf niet organiseren. Maar als die vraag er is vanuit de familie, dan proberen we wel een moment samen te zoeken.”

De activiteiten in het woonzorgcentrum werden ook aangepast aan de huidige richtlijnen, waarbij individuele activiteiten primeren. Zo worden er extra boeken rondgebracht en is er een rijdende winkel waar mensen iets extra kunnen kopen. Sinds kort is er ook een rijdende cafetaria. “We proberen de creativiteit van onze bewoners te stimuleren”, vertelt Jessica. “Zo wordt er veel handwerk gedaan en veel muziek geluisterd momenteel.”

Foto: Heilig Hart Grimbergen

Extra individuele aandacht staat in het woonzorgcentrum tijdens deze periode centraal. “We bekijken per bewoner welke behoefte er is”, vertelt Jessica. “Dat kan gaan van een wandeling in de tuin tot een goed gesprek. Onze psychologen voeren in deze periode ook meer gesprekken met zowel de bewoners als hun familieleden. Omdat de kinesitherapie momenteel beperkt is tot de hoogdringende patiënten, proberen we de bewoners zoveel mogelijk te laten wandelen of fietsen om ze toch in beweging te houden.”

Niet alleen in het woonzorgcentrum, maar ook van buitenaf zijn mensen extra begaan. “We krijgen de laatste weken veel traktaties, brieven en tekeningen toegestuurd, soms zelfs van onbekenden”, vertelt Jessica. “De bewoners genieten hiervan en hechten hier veel belang aan.”

‘Beweeg in uw kot’ met OKRA

OKRA, de grootste vereniging voor 55-plussers in Vlaanderen en Brussel, moest haar werking met de komst van COVID-19 helemaal omgooien. “Het accent ligt bij ons op groepsactiviteiten”, vertelt Ingrid Peeters, verantwoordelijke voor OKRA-SPORT+. “Wij hebben 48.000 sportende leden die wekelijks soms meermaals deelnemen aan activiteiten zoals fietsen, wandelen, dansen, kubb of petanque. Het sociale aspect, dat voor velen de motivatie is om te bewegen, valt nu in deze lockdownperiode weg.”

Omdat OKRA genoodzaakt was om alle groepsactiviteiten on hold te zetten, lanceerde OKRA ‘Beweeg in uw kot’. “Met ‘Beweeg in uw kot’ willen we mensen aanzetten om ook in deze periode te blijven bewegen”, vertelt Ingrid. “Om gezond oud te worden, is bewegen essentieel.”

“Om niet stil te vallen zetten we daarom twee keer per week, elke dinsdag en vrijdag om 10u, een bewegingsfilmpje online. Die filmpjes bevatten diverse bewegingen, ook voor mensen die wat minder beweeglijk zijn. Om op de hype met de wc-rollen in te gaan, maakten we een video met wc-rollen als hulpmateriaal bij het sporten.”

“De video’s van OKRA werden erg positief onthaald”, vertelt Ingrid. “We kregen veel reacties van mensen. Mensen die het oppikten, deelden op hun beurt de video’s met vrienden en familie. Op die manier wordt het sociale aspect weer gestimuleerd.”

Toch beseft ook OKRA dat ze lang niet al hun leden via digitale kanalen kunnen bereiken. “Momenteel werken we mee aan een initiatief voor mensen die geen toegang hebben tot het internet of niet zo vaardig zijn met alle digitale snufjes”, vertelt Ingrid. “Vanaf volgende week gaan we samen met VRT live video’s uitzenden net voor het 13u journaal om ouderen te laten bewegen. Via aangepaste oefeningen, uitgevoerd door Saartje Vandendriessche, proberen we niet alleen onze eigen leden, maar alle 55-plussers te bereiken.”

Om ook het sociale aspect te blijven ondersteunen, doet OKRA een oproep om meer te telefoneren. “Onze beroepskrachten zelf bellen naar de bestuursleden van onze trefpunten om te vragen hoe het met hen gaat”, vertelt Ingrid. “Zij vragen dan op hun beurt om te bellen naar de leden binnen hun trefpunt.”

Foto: OKRA

“Het is de bedoeling dat mensen die sociaal geïsoleerd zijn, toch geregeld iemand horen die vraagt hoe het met hen gaat. Die isolatie kunnen we door het telefoneren een stukje doorbreken. Uit reactie vernamen we ook dat het bij de ouderen zelf erg gewaardeerd wordt. Het is fijn om af en toe een stem te horen die aan hen denkt. Op die manier zijn mensen toch een beetje minder alleen in deze periode.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!