Opinie - Een Andere Joodse Stem

De aanslag in Duitsland toont hoe antisemitisme en islamofobie vandaag de dag hand in hand gaan

donderdag 10 oktober 2019 16:01
Spread the love

We zijn diep geschokt te vernemen dat gisteren, op de dag van Jom Kippoer, de belangrijkste Joodse feestdag die in het teken staat van vergiffenis en zelfreflectie, een extreemrechtse terrorist een aanslag met antisemitisch motief heeft gepleegd in het Oost-Duitse Halle. De dader had het duidelijk gemunt op wat hij als ‘vreemdelingen’ beschouwt, door doelbewust een synagoge en vervolgens een kebabzaak aan te vallen. Deze aanslag, die echo’s uit een donker Europees en Duits verleden laat resoneren, illustreert hoe antisemitisme en islamofobie heden ten dage hand in hand gaan.

Het is een intrieste vaststelling dat Joden in Europa in de 21ste eeuw niet rustig naar hun gebedsoorden, musea of scholen kunnen gaan zonder extra bewaking of veiligheidsmaatregelen. We leven in tijden waarin, naast antisemitisme, ook islamofobie en andere vormen van xenofobie, waaronder haat jegens queer-minderheden en feministen, de kop opsteken, en waarin terzelfder tijd extreemrechtse retoriek aan een gevaarlijke opmars bezig is.

Deze hardnekkige problematiek vereist echter een sterke en coherente aanpak van onze beleidsmakers, waarbij alle vormen van racisme en xenofobie serieus genomen en veroordeeld worden. We roepen alle politici in Vlaanderen en in Europa, en in het bijzonder diegenen die op een actieve of passieve wijze xenofobie legitimeren, op om aan ‘Heshbon Nefesh’, Hebreeuws voor mentale zelfreflectie – een activiteit die bij Joden centraal staat op de dag van Jom Kippoer – te doen.

Onze oprechte medeleven gaat naar de familie van de twee dodelijke slachtoffers van deze racistische moord alsook naar alle gewonden en hun entourage. We zijn het de slachtoffers verschuldigd om de strijd tegen antisemitisme, islamofobie en alle vormen van racisme op te voeren.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!