Foto: NewB

NewB nog één stap verwijderd van volwaardige bank

Op zijn algemene vergadering van 28 september heeft NewB beslissende stappen gezet om de volwaardige status van een bank te verwerven. Daarvoor zal de organisatie 30 miljoen euro (of een hoger bedrag) ophalen. De aanwezige coöperanten stemden daartoe ook in met een aanpassing van de statuten.

maandag 30 september 2019 11:15
Spread the love

“Stilaan krijgt de puzzel omtrent een ethische en duurzame bank vorm. Afspraak binnen enkele weken, voor wat één van de grootste uitdagingen van onze coöperatieve zal zijn! En verspreid ondertussen het NewB-verhaal rond bij je vrienden en je familie want: uw geld, uw hefboom, uw inspraak”, aldus een persmededeling van NewB na de Algemene Vergadering.

“Om ons voor te bereiden op de mogelijke lancering van onze bankactiviteiten in 2020, dienden we een aantal zaken te herzien in de statuten van de coöperatie: het maatschappelijk doel, het vereiste vast kapitaal, de voorwaarden bij het ontslag van een coöperant … alles werd goedgekeurd om NewB voor te bereiden om een bank te worden.”

Foto: NewB

“De kapitaalverhoging is veruit de belangrijkste beslissing die werd genomen. De aanwezige coöperanten hebben voor de uitgifte van nieuwe coöperatieve aandelen gestemd om het door de toezichthouder vereiste bedrag, dat momenteel geschat wordt op 30.000.000 euro, te verhogen.”

Om deze nieuwe kapitaalaanvraag te mogen uitvoeren, moet NewB de toestemming krijgen van de Autoriteit voor Financiële Markten en Diensten (FSMA). Deze autonome openbare instelling ziet onder meer toe op het gedrag, de producten, de dienstverleners en tussenpersonen van de financiële markten.

Foto: NewB

NewB moet daartoe een juridisch dossier van ongeveer 150 pagina’s samenstellen (een “prospectus”) waarin alle informatie en risico’s voor wie in NewB zou investeren in detail worden beschreven. Binnen afzienbare tijd lanceert NewB daarnaast een kapitaalcampagne om de nodige fondsen te werven.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!