Britten reageren massaal tegen staatsgreep Boris Johnson

Brits eerste minister Boris Johnson heeft beslist de werking van het parlement op te schorten tot 14 oktober, om te verhinderen dat het een uitstap uit de EU zonder akkoord zou verbieden en/of uitstel zou eisen. Al 1,3 miljoen Britten hebben als reactie op 24 uur tijd een petitie ondertekend om de onmiddellijke samenkomst van het parlement te eisen.

donderdag 29 augustus 2019 11:59
Spread the love

Duizenden Britten beantwoordden de oproep van The Guardian-columnist Owen Jones en van Labour-parlementsleden Diane Abbott en John McDonnell om te betogen tegen wat zij een staatsgreep noemen. Ook in steden als Manchester, Edinburgh, Lancaster, Cardiff kwamen meerdere duizenden Britten samen. Vandaag en de komende dagen zijn nog meerdere manifestaties gepland.

Duizenden betogers kwamen samen in de hoofdstad Londen voor het parlement in Westminster. Owen Jones noemt de beslissing van Johnson een ‘coup’ om een ‘no-deal’ te forceren. Petities zijn goed, zegt hij, maar er moet meer gebeuren. Daarom roept hij op tot massale acties van burgerlijke ongehoorzaamheid, zoals bezetting van openbare gebouwen. Zelfs een algemene staking ziet hij als een mogelijkheid. “Net zoals onze voorouders vastberaden en moedig vochten om onze rechten te bekomen, is het nu aan ons om die te verdedigen.”

Ook in het regenachtige Cardiff werd betoogd.

In Edinburgh kwamen honderden mensen op straat.

   

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!