President Macron ontving zijn 'goede vriend' kroonprins Mohammed bin Salman van Saoedi-Arabië, de architect van de oorlog tegen Jemen. Bron: therealnews.com screenshot

Franse regering vervolgt journalisten voor publicatie bewijzen Franse betrokkenheid bij oorlogsmisdaden in Jemen

maandag 20 mei 2019 21:57
Spread the love

De Franse regering bedreigt drie Franse journalisten met een gevangenisstraf van vijf jaar en 85.000 euro boete als zij hun bronnen niet vrijgeven, voor het publiceren van geheime documenten die de rechtstreekse Franse betrokkenheid bij de oorlog tegen Jemen bewijzen.

Onderzoeksjournalisten Geoffrey Livosi en Mathias Destal van de onafhankelijke nieuwssite Disclose en hun collega Benoît Collombat van Radio France werden door de Franse politie ondervraagd over hun reportages van een maand eerder. Ze hebben in april 2019 een aantal geheime documenten uitgebracht die aantonen dat Frankrijk wapens heeft verkocht aan Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten en dat die effectief worden ingezet in de oorlog tegen Jemen.

Eerste pagina van het rapport van de DGSI

De betrokken rapporten werden geschreven door de Direction Génerale de la Sécurité Intérieur (DGSI- de Franse binnenlandse veiligheidsdiensten). Daaruit blijkt dat vertegenwoordigers van de Franse overheid hebben gelogen over de rol van Franse wapens in de oorlog tegen Jemen. President Macron heeft in oktober 2018 nog verklaard dat Franse wapens alleen ‘in defensieve omstandigheden’ worden gebruikt (zie Frans rapport: “Saoedi-Arabische aanval op Jemen kan niet zonder onze permanente wapenleveringen”).

Uit het rapport blijkt bovendien dat die wapenleveringen volgens de DGSI essentieel zijn voor Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten om de oorlog te kunnen voeren. Zonder deze wapens zouden ze daar niet toe in staat zijn. Door eigen onderzoek stelden de journalisten van Disclose vast dat tussen maart 2016 en december 2018 52 bombardementen werden uitgevoerd, waarbij 35 Jemenitische burgers omkwamen, vanuit de Saoedische grenszone met Jemen waar Franse Caesar-kanonnen waren opgesteld.

Het Franse gerecht eist hun bronnen voor de documenten en bedreigt hen met vijf jaar gevangenisstraf en 85.000 euro boete als zij die niet overhandigen. De journalisten weigeren dit te doen op basis van de wet van 1881 op de bescherming van de persvrijheid. Het Franse gerecht baseert zich op een wet van 2009 die het publiceren van een geclassificeerd document zonder toestemming strafbaar maakt, zonder rekening te houden met openbaar belang van de eventuele revelatie, zelfs als die misdaden of leugens van de overheid zou aantonen.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!