Actiegroepen Gele Hesjes geven samen Gele Gazet uit

Actiegroepen Gele Hesjes geven samen Gele Gazet uit

zaterdag 13 april 2019 19:23
Spread the love

Enkele Vlaamse Gele Hesjes actiegroepen geven samen Gele Gazet uit

Vandaag is online het nulnummer verschenen van de Gele Gazet (www.gelegazet.one), een krant die gezamenlijk uitgegeven wordt door actieve Gele Hesjes-groepen uit Antwerpen, Brussel, Gent, Leuven, Sint-Gillis, Hasselt en enkele kleinere gemeenten. Het 12 pagina’s tellende krant behandelt thema’s als de kilometerheffing, het fijnstof, de spanning tussen de gehele hesjes en de klimaatbeweging, verslagen van voorbije acties…

In de ‘Gele Gazet’ willen de initiatiefnemers “de vaak ongenuanceerde, soms eenzijdige en occasioneel foute berichtgeving over de beweging door andere klassieke media aanvullen, corrigeren en bijstellen”. De krant zal daarnaast ook berichten over eigen acties en een spreekbuis bieden over de diverse en vaak tegengestelde meningen binnen de Gele Hesjesbeweging om op die manier de interne discussies te faciliteren en te verhelderen. Ook andere burgerbewegingen die zelden of moeilijk de pers halen zullen aan bod komen.

In het eerste nummer wordt fors uitgehaald naar de kilometerheffing die de Vlaamse regering wil invoeren en de uitgelekte scenario’s hiervoor. “De kilometertaks is een verdubbeling van de prijs van het autorijden, ook als de verkeersbelasting wordt afgeschaft. Dat is een aanslag op onze mobiliteit. Alleen rijke mensen zullen zich nog kunnen permitteren met de auto te rijden. Het is een vlaktaks op het gebruik die bij lage inkomens veel harder aankomt en op werknemers en zelfstandigen straft die niet zonder auto kunnen”. Op 27 april omstreeks 13u in Brussel-Noord plant de beweging een actie tegen deze taks. 

Luc Vanheerentals 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!