Bron: Wikimedia Commons
Opinie, Afrika, Politiek -

DRC: President Tshisekedi moet naleving mensenrechten garanderen

Nu president Tshisekedi één maand aan de macht is, roept Amnesty’s secretaris-generaal Kumi Naidoo hem op om snel actie te ondernemen tegen de veelvuldige mensenrechtenschendingen in de Democratische Republiek Congo.

maandag 25 februari 2019 18:43
Spread the love

“Als nieuwe president van Congo, heeft u een unieke kans en verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat uw regering snel maatregelen treft tegen de erbarmelijke mensenrechtensituatie in uw land,” zegt Kumi Naidoo in een open brief aan president Tshisekedi. Bij de brief is een lijst toegevoegd met aanbevelingen over tien prangende mensenrechtenkwesties die snel aangepakt moeten worden.

“De afgelopen 25 jaar werden er in Congo ernstige mensenrechtenschendingen en misdaden onder het internationaal recht gepleegd die het leven gekost hebben aan miljoenen Congolezen. De meeste van deze misdaden bleven straffeloos.”

Het 10-puntenvoorstel van Amnesty International bepleit onder meer de opheffing van het verbod om vreedzaam te demonstreren, de afschaffing van kinderarbeid en respect voor vrouwenrechten en persvrijheid. Amnesty International vraagt ook aan president Tshisekedi om het nodige leiderschap aan de dag te leggen wat betreft de veiligheid van de Congolese burgers. Burgers moeten beschermd worden tegen geweld en mensenrechtenschendingen die gepleegd worden door de veiligheidsdiensten moeten onderzocht worden.

take down
the paywall
steun ons nu!