Een weinig bekende vorm van verminking van vrouwen

Een weinig bekende vorm van verminking van vrouwen

Bij alle geweld die vrouwen moeten ondergaan is het ‘strijken van de borsten’ waarschijnlijk de minst bekende.

maandag 26 november 2018 08:48
Spread the love

Sedert meerdere jaren worden in West-Afrika de borsten van jonge meisjes gemutileerd. Ze worden kleiner of plat gemaakt. Die moeders willen daardoor vermijden dat de meisjes seksueel misbruikt of verkracht worden. De meisjes, meestal tieners, kunnen zo zwanger worden en dat wil men voorkomen. De meisjes kunnen zo ook op school verdergaan met leren i.p.v. als tienermoeder in een huwelijk gedwongen te worden.

Breast ironing 2018

Soms kan ik niet ademen omdat het verband zo strak is. Het schrikt me af. Ik heb het al een jaar. Het is echt heet, dus ik krijg overal plekken onder het verband. Ik begrijp niet waarom mijn moeder dit doet. -Manuella, negen jaar oud.

Sommige Kameroense moeders pletten de borsten van hun dochters af met hete spatels in de hoop dat ze daardoor minder aantrekkelijk worden voor mannen, en de gevolgen zijn vaak tragisch.

‘Het strijken van de borsten’ is de Kameroense gewoonte om de borsten van jonge meisjes te ‘masseren’ met hete werktuigen – spatula’s en stampers zijn de meest voorkomende – in een poging om hun zich ontwikkelende borsten af te platten. Bij het ‘plat maken’ worden volgende objecten gebruikt: “De meest gebruikte instrument voor het platmaken is een houten vijzel, die normaal gesproken gebruikt wordt om knollen fijn te stampen. Andere gebruikte instrumenten zijn bladeren van een plant, bananen, schillen van kokosnoot, slijpstenen, pollepels, spatels en hamers die met kolen verhit zijn.”

Het plat maken wordt gedaan met de bedoeling om hun eerste seksuele relaties uit te stellen door hun lichaam minder aantrekkelijk te maken voor mannen. Ouders vrezen vaak dat de meisjes hun opleiding niet afmaken als ze een man ontmoeten en zwanger worden.

Deze marteling wordt meestal uitgevoerd door hun vrouwelijke familieleden, eventueel geholpen door een genezer. De gevolgen kunnen desastreus zijn voor de gezondheid van de slachtoffers, borstkanker en borstvoedingskwesties komen vaak voor, om nog maar te zwijgen van de vele psychologische gevolgen van de praktijk. Volgens een GIZ-rapport uit 2011 is één op de tien Kameroense meisjes aan borststrijken onderworpen. De praktijk is door migratie ook ingevoerd in Groot-Brittannië.

“De helft van Kameroense meisjes met beginnende ontwikkeling van de borsten jonger dan negen jaar ondergaat de behandeling waarbij deze groei geremd of gestopt wordt, tegenover 38% van de meisjes onder elf jaar waarbij de ontwikkeling later inzet.”

Grotere verspreiding

“Het platmaken van de borsten wordt toegepast in alle tien de regio’s van Kameroen en is ook waargenomen in West- en Centraal-Afrika, in Benin, Tsjaad, Ivoorkust, Guinee-Bissau, Guinee-Conakry, Kenia, Togo en Zimbabwe. Het vegen van de borsten, “breast sweeping” is waargenomen in Zuid-Afrika. Alle etnische groeperingen in Kameroen, circa 200, zijn betrokken bij het platmaken van de borsten, zonder enige correlatie met religie, socio-economische status of andere kenmerk.” Het is met andere woorden zuiver een tegen meisjes en jonge vrouwen gerichte praktijk.

Ondanks dat er geen medische en/of psychologisch onderzoek is verricht naar de effecten waarschuwen medische experts dat dit de kans op borstkanker, cysten en depressie kan vergroten en zelfs van invloed kan zijn op borstvoeding op latere leeftijd.

Hoogtijd dat de vrouwenbeweging ook hier aandacht aan besteed en zeker de nog ergere genitale verminking die meestal ook door vrouwen wordt uitgevoerd. Ik leerde in 1981 of 82 een Soedanese familie kennen in Gent. De vrouw was door haar grootmoeder en andere vrouwen bij een vakantie op het platteland gruwelijk, compleet, besneden. In Gent werd ze zwanger van haar tweede kind. De bevalling in het UZ hield een groot risico in maar verliep goed. Na de bevalling moest de vrouw zo snel als mogelijk weer toegenaaid worden. Levenslang.

Het is een afschuwelijke praktijk.

Dr. Marc Vermeersch    –  marc.vermeersc@gmail.com

Bronnen

https://www.vice.com/en_au/article/4wbqdj/cameroon-tradition-flattening-chests-876

https://en.wikipedia.org/wiki/Breast_ironing

https://nl.wikipedia.org/wiki/Breast_ironing

Meerdere foto’s van vrouwen die breast ironing ondergingen op:

https://www.vice.com/en_au/article/4wbqdj/cameroon-tradition-flattening-chests-876

take down
the paywall
steun ons nu!