Bron: Wikimedia Commons

Unequal Pay Day: vanaf 31 oktober tot einde jaar werken vrouwen in Europa gratis en voor niets

De progressieve vrouwenbeweging zij-kant en de PES Women roepen 31 oktober 2018 uit tot Europese Unequal Pay Day. In tegenstelling tot Equal Pay Day, de dag voor gelijk loon, is Unequal Pay Day de symbolische dag voor ongelijk loon. Op jaarbasis verdienen vrouwelijke werkneemsters in Europa immers nog steeds 16 procent minder dan mannen, waardoor ze vanaf 31 oktober tot het einde van het jaar gratis en voor niets werken.

woensdag 31 oktober 2018 17:53
Spread the love

Loonkloof v/m

De progressieve vrouwenbeweging zij-kant is de initiatiefnemer van de Equal Pay Day in België. Op die dag voor gelijk loon voert de organisatie al bijna vijftien jaar campagne tegen de loonkloof tussen vrouwen en mannen, de laatste jaren ook in samenwerking met de Europese PES Women.

Equal Pay Day is de dag tot wanneer vrouwen moeten werken in het nieuwe jaar om hun loonachterstand van het voorbije jaar dicht te rijden. Momenteel bedraagt de loonkloof in België 20 procent en was het dus Equal Pay Day op 14 maart: vrouwen moesten 20 procent langer doorwerken in 2018 om te verdienen wat mannen in 2017 reeds verdiend hadden.

Unequal Pay Day: de dag voor ongelijk loon

In Europa wordt Equal Pay Day echter vaak in het najaar georganiseerd, en leggen vrouwen symbolisch het werk neer op de dag vanaf wanneer ze zogezegd gratis werken. De loonkloof v/m zorgt er immers voor dat hun jaarsalaris lager ligt dan dat van mannen, waardoor ze volgens het principe van de gelijke verloning vroeger zouden mogen stoppen met werken. Volgens zij-kant en PES Women is deze dag echter eerder Unequal Pay Day: de dag voor ongelijk loon.

Aangezien vrouwen in Europa 16 procent minder verdienen dan mannen, valt Unequal Pay Day dit jaar op 31 oktober: de laatste 16 procent van het jaar worden de mannenlonen immers doorbetaald, terwijl vrouwen vanaf die dag tot het einde van het jaar eigenlijk onbetaalde arbeid leveren.

En in België?

Samen met PES Women voert zij-kant een campagne op sociale media in de aanloop naar de Europese Unequal Pay Day onder de slogan ‘Open your mind. Close the gap’. Wie op 31 oktober mailt naar een werkneemster van zij-kant of één van de Europese zusterorganisaties, zal een automatisch antwoord krijgen met daarin de boodschap dat ze voor de rest van het jaar afwezig zal zijn, net als al haar andere vrouwelijke collega’s. Dringende verzoeken mogen doorgestuurd worden naar mannelijke collega’s, want die worden wel nog betaald.

Volgens de nieuwste loongegevens van de FOD Economie (referentiejaar 2015) bedraagt de loonkloof tussen vrouwen en mannen in de privésector in België 20 procent, berekend op de gemiddelde brutomaandlonen van voltijds en deeltijds werkenden samen. In ons land werken vrouwen dus de laatste 20 procent van het jaar gratis, en valt Unequal Pay Day al op 20 oktober.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!