Opinie - Amnesty International Nederland

Marokko: hoge celstraffen Rif-demonstranten moeten herzien worden

In Marokko zijn de leiders van de protestbeweging in het Rifgebied tot zware gevangenisstraffen veroordeeld. Na een oneerlijk proces kregen de protestleiders Nasser Zefzafi en Nabil Ahamjik 20 jaar cel opgelegd.

dinsdag 3 juli 2018 13:50
Spread the love

Er stonden 53 demonstranten terecht. De meesten werden beschuldigd van het ‘aanzetten tot’, ‘deelname aan’ of ‘medeplichtigheid’ aan ‘onrust’. Er werd echter geen enkel bewijs geleverd van een strafbaar feit. Volgens internationaal recht is deelname aan een demonstratie waarvoor geen toestemming is gegeven, geen reden om iemand gevangen te zetten als er geen strafbaar feit is gepleegd.

Lange straffen

Nasser Zefzafi, Nabil Ahamjik en twee anderen werden tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Drie demonstranten kregen 15 jaar cel opgelegd, zeven anderen kregen 10 jaar cel en tien activisten moeten voor 5 jaar de gevangenis in. De anderen kregen straffen variërend van 1 tot 5 jaar en een beklaagde kreeg alleen een boete.

Bekentenissen na marteling

Amnesty zet vraagtekens bij de bekentenissen die de demonstranten hebben gedaan. Gedetineerden hebben verklaard dat ze zijn gemarteld tijdens hun ondervraging. Dergelijke bekentenissen mogen nooit gebruikt worden tijdens een rechtszaak. Volgens de advocaat van Omar Bouhrass, die op 3 juli 2017 werd gedetineerd, is zijn cliënt geslagen en moest hij ‘lang leve de koning’ zeggen, werd hij uitgekleed, werden twee tanden gebroken en werd hij bedreigd. Andere demonstranten zeggen dat ze zich moesten uitkleden en spraken van harde klappen, verstikking, dreigen met verkrachting en beledigingen van de politie na hun arrestatie en tijdens de verhoren. Sommigen werden tot een ‘bekentenis’ van een strafbaar feit gedwongen.

In juli 2017 kondigde de minister van Justitie aan 66 zaken waar mogelijk sprake is van marteling te zullen onderzoeken.

Honderden arrestaties

De grotendeels vreedzame demonstraties in het Rifgebied en de stad Al Hoceima in het noorden van Marokko begonnen eind 2016. Een vishandelaar probeerde zijn in beslag genomen visvangst te redden, maar werd in een vuilniswagen doodgedrukt. De protesten waren gericht tegen armoede, corruptie en tegen de achterstelling en discriminatie van de bewoners van het Rifgebied.

Sinds 2017 zijn honderden demonstranten, onder wie kinderen en journalisten, opgepakt. Midden vorig jaar werd Nasser Zefzafi opgepakt nadat hij demonstraties had georganiseerd.

 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!