Burgemeester Gendre van de Franse gemeente Dolus-Oleron (screenshot rmc.bfmtv.com)

Franse gemeente verzet zich tegen inplanting McDonald’s

De Franse gemeente Dolus-Oléron verzet zich al drie jaar tegen de inplanting van een McDonald's op het eiland Ile d'Oléron. Het bestuur wil lokale zelfstandigen steunen en verwerpt het fastfoodconcept en de erbij horende laagbetaalde arbeidsplaatsen. Het bestuur weigert een bevelschrift van het gerecht uit te voeren en verkiest boetes te betalen in afwachting van een proces in beroep.

zondag 18 februari 2018 22:20
Spread the love

De Franse gemeente Dolus-Oléron omvat het gelijknamige eiland Ile d’Oléron voor de Atlantische kust halfweg tussen Nantes en Bordeaux, die met een brug verbonden is aan het vasteland. Sinds mei 2014 verzet de gemeente zich tegen een bouwaanvraag van de fastfoodgigant McDonald’s die een vestiging wil openen op het eiland. De burgemeester en de bijna voltallige gemeenteraad weigert de bouwvergunning toe te staan, omdat ze van mening is dat het fastfoodconcept van McDonalds onverzoenbaar is met de visie van het bestuur op de ontwikkeling van de gemeente.

Het gemeentebestuur wil de lokale zelfstandigen beschermen, evenals degelijke werkgelegenheid. Bovendien wil ze de eigenheid van het kleine toeristische dorp vrijwaren. De Franse aanvrager van de bouwvergunning beweert dat de inplanting 30 banen zal opleveren en 36 extra-seizoensbanen tijdens het toeristisch seizoen.

300 euro per dag

De gemeente weigert de bouwvergunning toe te staan en is daar door de handelsrechtbank van Poitiers in september 2017 voor veroordeeld. In plaats van de bouwvergunning toe te staan heeft het gemeentebestuur echter beslist in afwachting van een proces in beroep een bedrag te voorzien van 21.000 euro om de dagelijkse boete van 300 euro te betalen. De bijna voltallige gemeenteraad heeft tevens beslist zijn volledige jaarbudget voor de eigen zittingen van 9000 euro af te staan om daar aan bij te dragen. Alleen de rechtse liberale oppositie zet zich achter de inplanting van McDonald’s.

Lokale zelfstandigen en actiegroepen scharen zich in ieder geval achter het gemeentebestuur. Een actiegroep die zich toepasselijk Mouvement pour une alimentation citoyenne sur Dolus d’Oléron, kortweg MacDol (naar de afkorting MacDo, zoals Fransen McDonald’s noemen). Met hun samenwerking heeft het gemeentebestuur de zone waar McDonald’s zich wil vestigen tot een Zone d’Alimentation Durable verklaard (zone van duurzame voeding).

Contre la malbouffe

Burgemeester Grégory Gendre is voormalig economisch journalist en communicatieverantwoordelijke van Greenpeace-Frankrijk. Hij ziet zijn initiatief als een onderdeel van de strijd tegen ‘la malbouffe’, het slechte eten dat fastfood en andere voedselgiganten produceren. De zone waar McDonald’s zich wil inplanten was vroeger een vakantiekolonie voor scholieren. Ze wordt door de gemeente nu omgevormd tot tot “een alternatieve plaats voor culturele activiteiten en solidariteit, zoals restaurants die met lokale producten werken.

Burgemeester Gendre verklaart: “We hebben vier hectare waar culturen gaan gezaaid worden voor voedselproducten die de lokale keukens gaan bevoorraden van een restaurant La Colo en van een Resto du coeur.” Hij wil er een ‘Lente van duurzame voeding’ organiseren.

De strijd zal bikkelhard worden gestreden. McDonald’s heeft zware financiële middelen ingezet om een zogenaamd spontaan lokaal protest op poten te zetten, met gebruik van de sociale media. Daarop werden reeds enkele fakenewsberichten geplaatst die suggereren dat lokale voorstanders van de inplanting van McDonald’s zouden worden afgedreigd.

Wordt vervolgd.

Île d’Oléron: Un maire se bat contre l’implantation d’un McDonald’s et propose un projet alternatif

take down
the paywall
steun ons nu!