Turkse aanval ‘operatie Olijftak’ tegen Afrin (update 1)

Turkse aanval ‘operatie Olijftak’ tegen Afrin (update 1)

maandag 22 januari 2018 13:04
Spread the love

Turkije zet zijn maandenlange dreigingen tegen YPG/Afrin in daden om en is begonnen met een oorlog tegen Afrin, de Koerdische enclave in het noord-westen van Syrië dat onder controle staat van de SDF (Syrische Democratische Strijdkrachten waar de Koerdische YPG lid van is). U vindt een eerste analyse bij het begin van de operatie op de website van Vrede.

Hierna een eerste update (van 21/01) over de ontwikkelingen op het terrein en de internationale reacties:

– Grootschalige Turkse luchtaanvallen maakten 6 burgerdoden, 3 doden bij YPG en YPJ-militieleden en 17 gewonden in Afrin.
– Turkse media beweren dat Turkse troepen en door hen gesteunde milities in Afrin zijn binnengedrongen. Dat wordt ontkend door YPG-bronnen. Er zijn wel zware gevechten op verschillende plaatsen in de grensstreek gemeld (Hatay).
– Volgens Turkse media zei de Turkse premier Yildirim dat Moskou en Ankara over alle aspecten van de oorlog tegen Afrin akkoord waren. Dat zou een bevestiging kunnen zijn van berichten dat er een ruil-deal is gemaakt tussen beide landen: Afrin voor Turkije, Idlib voor Rusland en de Syrische regering. Russische militairen van de ‘observatiemissie’ hebben zich volgens Moskou ‘geherpositioneerd’ naar Tel Rifat, hoewel dat ook in de gevechtszone ligt.
– Anderzijds zijn er YPG-troepenversterkingen aangevoerd doorheen Syrisch gebied, zowel vanuit de regio rond Manbij als vanuit de Sheikh Mashoud, de Koerdische wijk in Aleppo. Dat kan wellicht alleen maar met minstens een oogluikende toelating van de Syrische regering. Wellicht is het belangrijkste voor Syrië dat beide partijen elkaar bezighouden, wat vrij spel geeft op andere fronten
– Volgens de Turkse minister van BuZa Çavu?o?lu, die in het verleden sprak over het ‘moorddadig regime van Assad’, maar tegenwoordig stelt dat beide landen zich kunnen verzoenen, wordt de Syrische regering vooraf op de hoogte gebracht van de Turkse operatie die de naam ‘Olijftak’ meekreeg. Ook dat kan een indicatie zijn van de eerder genoemde deal met Rusland.
– Het dreigement van Damascus dat het zou optreden als het Syrische luchtruim wordt geschonden (door Turkse gevechtsvliegtuigen), is niet hard gemaakt. Turkije lijkt vrij spel te hebben boven Afrin. Ook Rusland of de VS laten hun gevechtsvliegtuigen aan de grond staan.
– Volgens Erdogan “houden we geen rekening meer met de VS” (die op het terrein samenwerkt met de Koerdische YPG in de strijd tegen de Islamitische Staat) en wordt alles in gereedheid gebracht voor een operatie tegen Manbij aan de andere kant van de Eufraat-rivier. In Afrin zitten geen VS-militairen, maar in- en rond Manbij wel. Vraag is hoe Washington daarop zal reageren. De VS houden er voorlopig het zwijgen toe. Een paar dagen geleden zei een woordvoerder van het Pentagon dat de YPG in Afrin geen deel uitmaakt van de strijd tegen de Islamitische Staat en ze met ‘hen’ niets te maken hebben.
– De EU blijft de lippen stijf op elkaar houden. In Brussel, Parijs en andere Europese steden waren er afgelopen zaterdag protestmanifestaties. In Brussel is er ook een actie aangekondigd voor maandag. Wellicht komt er nog een grotere actie in de loop van volgende week.
– het Koerdische Nationaal Kongres (dat de progressieve Koerdische bewegingen in de verschillende landen groepeert, waaronder PKK en PYD/YPG) vraagt dat de Verenigde Naties en landen van de internationale anti-IS-coalitie actie ondernemen om de aanvallen te stoppen. Ze vragen ook dat de VN-Veiligheidsraad het initiatief neemt voor ‘veilige zones’ in Noord-Syrië.

take down
the paywall
steun ons nu!