Opnieuw dodelijk politiegeweld in Frankrijk

Opnieuw dodelijk politiegeweld in Frankrijk

Zondagavond werd Parijzenaar Liu Shaoyo in zijn eigen huis en in het bijzijn van zijn kinderen neergeschoten door de Franse politie. Een zoveelste geval van dodelijk politiegeweld in Frankrijk.

woensdag 29 maart 2017 16:07
Spread the love

Volgens de Parijse politie werd de zesenvijftigjarige Liu neergeschoten omdat hij de agenten bedreigde met een mes. Maar de versie van de advocaat familie klinkt alvast helemaal anders. Zondagavond (26 maart) werd hard en herhaaldelijk op de deur gebonsd van de woonst van Liu Shaoyo, na een telefoon van een buurtbewoner in verband met geluidsoverlast. Liu was op dat moment vis aan het kuisen met een schaar.

Liu en zijn kinderen die gebrekkig Frans spreken en verstaan, snapten niet wat er gaande was en aarzelden om de deur te openen. Toen de deur werd geopend stond Liu in de gang, met de schaar nog in zijn hand. Zonder enige waarschuwing vuurde een agent op Liu, waarna hij stierf.

De familie van Liu is formeel: Liu heeft op geen enkel moment de agenten bedreigd, en de agenten zelf hebben op geen enkel moment gewaarschuwd dat Liu zijn schaar moest neerleggen. Er werd onmiddellijk gevuurd.

De advocaat van de familie wijst erop dat er twee fundamentele vragen zijn, waarop de politie tot nog toe geen antwoord gaf. Ten eerste, waarom stond de politie aan de deur van een appartement van waaruit niet gebeld werd, en werd er zonder waarschuwing gevuurd? Ten tweede, als er al sprake was van een dreiging – wat dus ten zeerste te betwijfelen valt – waarom kon er dan geen gebruikt gemaakt worden van andere manieren om die dreiging te neutraliseren? Liu had immers slechts een schaar vast.

De woede van de Chinese gemeenschap in het 19de arrondissement is groot. Maandagavond en dinsdagavond werd reeds betoogd voor het commissariaat van het arrondissement. Daarbij aarzelde de politie niet om gebruik te maken van wapenstok en traangas.

Veiligheidsplan

De moord op Liu is geen alleenstaand geval. De Franse politie heeft een bijzonder triest palmares als het op (dodelijk) geweld aankomt. In het begin van dit jaar was er ook de verkrachting van Théo door agenten tijdens een controle. Dat gaf aanleiding tot een golf van protesten. In verscheidene Franse steden blokkeerden scholieren hun scholen om het aanhoudende politiegeweld aan te klagen. De moord op Liu volgt nauwelijks twee weken na een grote betoging tegen politiegeweld en racisme in de straten van Parijs.

Het politiegeweld is niet alleen een probleem van de politie, het is ook een politiek probleem. De noodtoestand in Frankrijk is reeds langer dan een jaar van kracht. Dit geeft de politie bijzonder veel macht en zet aan tot een eigengereid en gewelddadig optreden van de ordediensten.

Vorige maand werd ook een nieuw veiligheidsplan goedgekeurd door het Franse parlement. In dat plan zit vervat dat agenten sneller gebruik mogen maken van hun dienstwapen …

take down
the paywall
steun ons nu!