Julian Assange (screenshot)

VN wil gratie voor alle klokkenluiders ter wereld

Regeringen moeten de bijdrage van klokkenluiders aan de samenleving erkennen en gratie verlenen aan degenen die zij hebben veroordeeld tot celstraffen. Dat zegt VN-expert Alfred de Zayas in reactie op de gratie van president Obama voor Amerikaans klokkenluider Chelsea Manning.

donderdag 19 januari 2017 16:33
Spread the love

Amerikaans president Barack Obama verleende in de laatste dagen van zijn presidentschap gratie aan Chelsea Manning, die tijdens een missie naar Irak documenten doorspeelde naar WikiLeaks.

Bij de documenten zaten ook videobeelden van een Amerikaanse dodelijke aanval op Iraakse burgers en twee journalisten van persbureau Reuters, die wereldwijd tot ophef leidden. Chelsea Manning, die toen nog door het leven ging als Bradley Manning, verklaarde in gewetensnood te zijn gekomen door de ongefundeerde manier waarop het leger beslissingen nam over leven en dood van onschuldige mensen.

Democratie en mensenrechten

“Ik roep regeringen wereldwijd op om een einde te maken aan lastercampagnes, het lastigvallen en zelfs vervolgen van klokkenluiders zoals Julian Assange, Edward Snowden, Luxleakers Antoine Deltour en Raphael Halet en corruptiemelder Rafi Rotem”, meldt De Zayas.

Deltour en Halet maakten informatie openbaar over controversiële belastingdeals die de Luxemburgse overheid sloot met grote bedrijven. Rafi Rotem bracht corruptie aan het licht bij de Israëlische belastingsdienst. Klokkenluiders zijn volgens De Zayas verdedigers van de mensenrechten wier bijdrage aan de democratie en rechtsstaat niet overschat kan worden. “Ze dienen de democratie en mensenrechten door informatie openbaar te maken die beschikbaar hoort te zijn voor iedereen.”

“Een cultuur van geheimhouding is meestal ook een cultuur van straffeloosheid”, zegt De Zayas. De VN-expert doet een rechtstreeks beroep op de regeringen van Zweden en Groot-Brittannië om de aanbevelingen van de VN-werkgroep inzake Arbitraire Detentie te respecteren. Die hebben direct betrekking op de situatie van Julian Assange, die al langer dan vier jaar beschermd wordt door de ambassade van Ecuador in Londen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!