De klassenstrijd bij de NMBS in ruimer perspectief

De klassenstrijd bij de NMBS in ruimer perspectief

Vandaag komt men de tot de vaststelling dat het verschil in eerste en tweede klasse wel heel klein wordt. De afschaffing van het eersteklasseabonnement voor het hogere niveau bij de overheid heeft Cornu tot denken gezet.

woensdag 4 januari 2017 12:15
Spread the loveEerste klasse voor iedereen

Deze afschaffing is een streep door de rekening van de NMBS die gesponsord wordt door de federale overheid.

Anderzijds een besparing op de uitgaven van precies deze subsidiërende overheid. Met andere woorden gans dit gegeven betekent een nuloperatie op het budgettaire vlak.

Dit wil ook zeggen dat de duurdere eerste klasse voor de ambtenaren niet langer betaald wordt door alle burgers.

Ik begrijp dat het eersteklasseabonnement een statussymbool is voor de hogere ambtenaar zoals een grotere bedrijfswagen dat is voor een hoger kaderlid in de privéomgeving.

In tijden dat men de mobiliteit moet vergroenen is er geen plaats meer voor managementwagens dat is zeker , ook de opdeling in klassen binnen onze maatschappij is verwerpelijk .

De spoorwegen zouden een voorbeeld kunnen stellen door alle wagons als eersteklasse uit te rusten. De overheid zou alle extralegale voordelen kunnen afschaffen door de verloning aan te passen.

Op die manier krijgen we meer inkomsten voor de sociale zekerheid en wordt de oprichting van het CFB (een commissie Financiën en Begroting, die budgettaire ontsporingen moet opsporen) overbodig. Een groenere mobiliteit en een gelijke behandeling van de treinreiziger los van iedere zichtbare status is dan mooi meegenomen.

take down
the paywall
steun ons nu!