“Wij zullen de rechtbank eraan herinneren dat de Noorse regering haar klimaatbeloftes moet nakomen en het recht inroepen van toekomstige generaties op een gezond en veilig milieu. Dit is een rechtszaak van burgers tegen Noordpoololie”, vat Ingrid Skjoldvær van de Noorse leefmilieuorganisatie Natur og Ungdom (Natuur en Jeugd) de zaak samen.
De klacht van Greenpeace Noorwegen en Natur og Ungdom eist dat de Noorse regering het grondwettelijk recht van toekomstige generaties respecteert, dat in artikel 112 van de Noorse grondwet staat:
“Eenieder heeft recht op een omgeving die de gezondheid bevordert en een natuurlijk leefmilieu waarvan de productiviteit en diversiteit gehandhaafd worden. De natuurlijke grondstoffen zullen worden beheerd op basis van omvattende langetermijnoverwegingen die deze rechten ook zullen veiligstellen voor toekomstige generaties. De overheidsdiensten zullen de nodige maatregelen nemen voor de uitvoering van deze principes.”
Noorwegen was één van de eerste landen die het klimaatakkoord COP21 van Parijs ratificeerden, dat begin november 2016 in werking treedt. Met de ratificatie door het Noorse parlement belooft Noorwegen zijn CO2-uitstoot sterk terug te dringen en te helpen de klimaatopwarming te beperken tot 1,5°C.
Noorwegen stond echter nieuwe exploratielicenties toe voor de zoektocht naar olie in de Barentszee, waardoor staatsbedrijf Statoil en 12 andere oliebedrijven in 2017 zeven nieuwe oliebronnen kunnen aanboren. De 13 oliebedrijven die nieuwe licenties in de Barentszee hebben gekregen zijn Statoil en Aker BP (Noorwegen), Capricorn en Centrica (Groot-Brittannië), Chevron en ConocoPhillips (VS), DEA (Duitsland), Idemitsu (Japan), Lukoil (Rusland), Lundin Petroleum (Zweden), OMV (Oostenrijk), PGNiG (Noorwegen/Polen) en Tullow (Groot-Brittannië).
“Een internationaal klimaatakkoord ratificeren en tegelijk olieboringen op de Noordpool toestaan is een gevaarlijk staaltje van hypocrisie”, waarschuwt Truls Gulowsen van Greenpeace Noorwegen. “Noorwegen dreigt hiermee de mondiale inspanningen in de strijd tegen de klimaatopwarming te ondermijnen. Indien de Noorse regering nalaat haar verantwoordelijkheid te nemen en het klimaat te beschermen, dan moeten wij doen wat we kunnen om haar daartoe te dwingen.