Cinema Nova presenteert de ‘War is over’!

Cinema Nova kondigt het einde van de vijandelijkheden! Van 08.09 tot 23.10 vertonen ze een reeks fictiefilms, documentaires en debatten over de psychologische, territoriale en maatschappelijke nasleep van oorlogen van gisteren en vandaag.

woensdag 31 augustus 2016 12:09
Spread the love

 Bij de aanvang van het nieuwe cultuurseizoen ontplooien ze een filmarsenaal die zelfs de best geoliede oorlogsmachinerie in het niet doet verzinken met zowel fictie als non fictie.

Fictie

Op het programma staan fictiefilms uit de na- oorlogse Vietnamperiode met de zombiefilm “Deathdream“, over de terugkeer van een gesneuvelde VS-soldaat, of nog “The American Way“, uitbundige contrapropaganda van niet- gedemobiliseerde militairen die de Verenigde Staten overvliegen aan boord van hun tot piraattelevisie omgebouwde B29.

 “Colonel Blimp” uit 1943 van het fantastische regisseursduo Michael Powell & Emeric Pressburger. De film beschrijft de geschiedenis van de vriendschap tussen een Engelse en een Duitse officier van eind 19de eeuw tot de jaren 40. De intrige speelt zich af na een oorlog… die de volgende reeds voorbereidt. Churchill zou op het puntje gestaan hebben om deze subtiele film te censureren, want in de film haalt het oordeel van de Duitse officier het vaak van de Engelse…

Eveneens afkomstig uit de jaren 40, “Let There Be Light“, een propagandadocumentaire die de Amerikanen uiteindelijk niet wilden uitbrengen, misschien wel omdat de oorlogstrauma’s die John Huston toonde zo onthutsend zijn.

Nog verder terug in de tijd, is er het monumentale en beruchte “Birth of a Nation“, voor de gelegenheid voorzien van een Live Soundtrack die speelt met oude en actuele klanken, net zoals de film zelf die -afkomstig uit de na-oorlogse periode van de Amerikaanse burgeroorlog- leert dat om een natie samen te houden er niets beters is om zich een gemeenschappelijke vijand te vinden.

Non fictie

In de reeks actuele documentaires, is er de release van “Homeland: Iraq Year Zero“, een lang portret in twee delen over het eigentijdse Irak van de tweede Golfoorlog – zaterdag 10.09 in aanwezigheid van regisseur Abbas Fahdel.

Verder vertonen ze op vrijdag 16.09 in aanwezigheid van Laurent Bécue-Renard de documentaire “Of Men and War“, over psychotherapie bij een groep VS-veteranen met post-traumatische stress.

Do not Resist“, een doorlichting van de Amerikaanse politie die in een verregaande militariseringslogica zit; de integrale post-9/11 trilogie van Laura Poitras (met het Oscar-bekroonde “Citizenfour” als derde deel).

The Lab” toont het onderzoek over de Israëlische wapenindustrie die zijn commerciële succes te danken heeft aan het onhoudbare argument van wapens met succes getest op de binnenlandse bevolking.

Conferenties en debatten

Tijdens het weekend van vrijdag 7 en zaterdag 8 oktober zijn er conferentie, vertoningen en luistersessies over de fundamentele relatie tussen oorlogvoerende partijen, media en humanitaire organisaties gedurende de Nigeriaanse burgeroorlog van Biafra.

Met een debatavond rond de figuur van “Kapitein Thomas Sankara“, de Lumumba van Burkina Faso, geprogrammeerd op 15 oktober, de dag waarop hij vermoord werd in 1987.

Meer inf: www.nova-cinema.org

take down
the paywall
steun ons nu!