Vluchtelingen aan de Hongaarse grens

Mishandeling vluchtelingen neemt sterk toe na sluiten Balkanroute

Steeds meer vluchtelingen in de Balkan worden het slachtoffer van geweld en vertoeven in transitkampen waar nauwelijks basisvoorzieningen voor handen zijn. Onder meer Artsen zonder Grenzen en Human Rights Watch trekken aan de alarmbel.

woensdag 27 juli 2016 15:19
Spread the love

In februari van dit jaar besloten Macedonië, Kroatië, Hongarije en Servië om de grenzen te sluiten voor vluchtelingen. Oostenrijk stelde een quotum in om de instroom te beperken. Het gevolg is dat vluchtelingen die nog in de regio aanwezig zijn vastzitten in transitzones tussen Servië en Hongarije of beroep moeten doen op mensensmokkelaars om hun reis verder te zetten.

In die transitzones merken Artsen zonder Grenzen en Human Rights Watch een ernstige stijging van het geweld op tegenover vluchtelingen. Er is een verdubbeling van het aantal patiënten dat zich aanmeldt met kwetsuren die het resultaat zijn van geweldspleging, zo merkt Artsen zonder Grenzen.

“In de laatste maanden hebben steeds meer patiënten gemeld dat ze slachtoffer waren van geweldplegingen of misbruik. Hun lichamen vertoonden sporen van die incidenten. De meerderheid van deze gevallen waren volgens de slachtoffers gepleegd door de Hongaarse autoriteiten”, zegt Simon Burroughs, missieleider voor AZG in Servië. “We vragen met aandrang dat de Hongaarse autoriteiten de nodige maatregelen nemen om deze praktijken te stoppen.”

Vergif

Dat het vooral Hongaarse autoriteiten zijn die zich schuldig maken aan geweld ten aanzien van vluchtelingen, kan niet als een verrassing beschouwd worden. Ongeveer een jaar geleden kon een hulporganisatie beelden maken van vluchtelingen die opgesloten werden in een kooi in een Hongaarse politiepost. Op de foto’s is duidelijk te zien dat het voornamelijk om vrouwen en kinderen gaat.

Hongarije is natuurlijk ook het land dat geleid wordt door de extreem-rechtse Victor Orban. Hij laat geen gelegenheid onbenut om xenofobe gevoelens onder de Hongaren verder te cultiveren en te legitimeren. Vandaag nog (27/7) stelde Orban dat vluchtelingen ‘vergif’ zijn en dat iedere, individuele vluchteling een bedreiging vormt: “Voor ons is migratie geen oplossing maar een probleem … geen medicijn maar een vergif, we hebben dat vergif niet nodig en we zullen het niet slikken”. Geruggensteund door dit soort retoriek is het niet verwonderlijk dat de Hongaarse autoriteiten geweld tegenover vluchtelingen niet schuwen.

Human Rights Watch verklaart dat vluchtelingen die vanuit de transitzones de tocht wagen naar Hongarije, geslagen worden en terug over de Hongaarse grens gedwongen worden. Een getuige verklaart: “Vijf of zes soldaten namen ons één voor één onder handen. Ze bonden onze handen op onze rug samen met plastic handboeien. Ze sloegen ons met alles, met hun vuisten, met stokken en ze schopten ons ook. Ze verwondden ons opzettelijk.”

Naast Hongaarse autoriteiten zijn er ook private, door burgers opgerichte milities actief aan de grenzen van Hongarije. Ook zij zouden zich schuldig gemaakt hebben aan het mishandelen van vluchtelingen.

Angst en depressie

Artsen zonder Grenzen benadrukt dat de situatie in de transitzones ronduit dramatisch is. “De leefomstandigheden zijn hier onmenselijk. Gezinnen leven in totaal ongeschikte tenten, zonder douche, zonder drinkbaar water of basiszorg”, vertelt Burroughs. “We vragen de Servische autoriteiten al maanden voor een verbetering van de omstandigheden, maar er is nog maar weinig veranderd. Mensen blijven wanhopig en deze situatie heeft een rechtstreekse impact op hun mentale gezondheid.”

Het aantal AZG-patiënten die gediagnosticeerd werden met een depressie bedraagt meer dan een op drie. Dat is een stijging vergeleken met 26.7% in oktober 2015. Ook het aantal gevallen van post-traumatische stressstoornis steeg in dezelfde periode (van 14% naar 15,9%). Er werden ook meer personen met angstoornissen geteld (van 3.8% naar 6.6%). De toenames gebeurde tegelijkertijd met de invoering van het beperkende grensbeleid in maart.

take down
the paywall
steun ons nu!