Extra miljarden voor defensie zijn compleet onverantwoord

Extra miljarden voor defensie zijn compleet onverantwoord

donderdag 30 juni 2016 14:18
Spread the love

Persbericht van Vrede vzw

Vrede vzw vindt het absoluut onverantwoord dat de regering het komende decennium het defensiebudget tot recordhoogte wil laten stijgen terwijl de bevolking keer op keer wordt gevraagd de broeksriem aan te halen.

De regering heeft haar lang verwachte strategische visie voor defensie bekendgemaakt. In 2030 zal de Belgische burger volgens onze gegevens 2,7 miljard euro extra moeten ophoesten in vergelijking met vandaag. Het defensiebudget (inclusief militaire pensioenen) zal dan volgens de plannen stijgen van 3,8 nu naar 6,5 miljard euro in 2030. Dat is een stijging van maar liefst 70%. Geen enkele departement krijgt zoveel extra middelen. De regering schuift deze inspanning door in de tijd. Het traject voor de budgetstijging gaat pas in na deze legislatuur, in 2019. Wat ze zelf niet kan, moet een komende regering blijkbaar wel kunnen.

Volgens Vrede vzw legt deze regering niet alleen budgettair absurde prioriteiten, maar ook politiek. Deze inspanning is helemaal niet bedoeld om tegemoet te komen aan onze veiligheid of als bijdrage tot meer vrede en stabiliteit in de wereld. De regering wil met haar strategische visie in de eerste plaats de NAVO en het militair industrieel complex op zijn wenken bedienen. De vele extra middelen moeten voornamelijk dienen voor grote militaire investeringen waarmee desastreuze interventies worden opgezet, die zoals in Libië en Afghanistan voor nog meer instabiliteit zorgen en zo het terrorisme helpen voeden.

De regering moet de bevolking dringend duidelijk maken waar ze denkt de extra middelen te halen. Worden ze gevonden op andere departementen zoals in de sociale zekerheid of komen er extra belastingen?

Het is veelbetekenend dat de bekendmaking van de extra middelen voor defensie samenvalt met het ogenblik waarop de regering op zoek is naar de ontbrekende miljarden die het gat in de begroting moeten dichten.

take down
the paywall
steun ons nu!