“FANC voor 80% gesponsord door Electrabel”

Het FANC is een filiaal van Electrabel. Dat zegt Greenpeace, dat gisteren (28/6) actie voerde aan de hoofdzetel van de nucleair toezichthouder. De milieuorganisatie waarschuwt ervoor dat gelijkaardige omstandigheden leidden tot de kernramp van Fukushima, en pleit voor een hervorming van de nucleaire sector in ons land.

woensdag 29 juni 2016 12:51
Spread the love

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) is niet onafhankelijk: noch economisch, noch politiek, noch structureel. Dat blijkt uit cijfers van Greenpeace. Zo haalde de instantie in 2015 maar liefst 19,6 miljoen euro, bijna 80% van haar totale jaarbudget, rechtstreeks bij ENGIE Electrabel.

“Hoewel het FANC onafhankelijk moet zijn en het de veiligheid van de burgers altijd moet laten voorgaan, creëert de huidige situaties ernstige risico’s op belangenconflicten”, klinkt het bij Greenpeace. Daarom trok de milieuorganisatie gisteren richting de hoofdzetel van het FANC in Brussel, waar ze een spandoek met het volgende opschrift ophingen: ‘FANC: 80% gesponsord door ENGIE Electrabel’.

“FANC heeft hier enorme economische belangen bij”

De financiële afhankelijkheid van het FANC roept verder veel vragen op bij zijn beslissing van november 2015, toen de instelling de overheid groen licht gaf om Doel 1 en Doel 2, de oudste kernreactoren van ons land, 10 jaar langer open te houden dan gepland, terwijl dit achteraf helemaal niet nodig bleek te zijn. Oppositiepartijen Groen en sp.a suggereerden toen al dat de nieuwe deal met Electrabel andere belangen diende, en dat wordt nu dus ook door Greenpeace bevestigd.

Het FANC heeft namelijk een enorm economisch belang bij het openhouden van de Belgische kerncentrales. Iedere gesloten reactor betekent immers geldverlies, en niet een klein beetje: bij een sluiting van de zogenaamde scheurtjescentrales Doel 3 en Tihange 2, en Doel 1 en 2, verliest het FANC maar liefst 8,24 miljoen euro – bijna een derde van zijn omzet in 2015. Omdat 60% het jaar budget wordt gebruikt voor de uitbetaling van lonen, zou zo’n beslissing een grote invloed hebben op de werking van het agentschap.

“Zelfde situatie als in Fukushima”

Daarbij is er volgens Greenpeace voldoende reden tot bezorgdheid. Zo bleek uit een onafhankelijk onderzoek naar de kernramp in Fukushima van 2011 dat een te nauwe banden tussen de nucleaire toezichthouder, de uitbater van de kerncentrale en de overheid de voornaamste oorzaak van de ramp was. “Het ongeval heeft een duidelijke menselijke oorzaak“, stelt het onderzoekrapport.

Greenpeace eist daarom nu ook in België voor een sterkere scheiding tussen de nucleaire uitbater, ENGIE Electrabel, de toezichthouder, het FANC, en de politiek. “Als dit niet gegarandeerd kan worden, moeten uit voorzorg minstens de vier meest kwetsbare reactoren worden gesloten”, oppert de milieuorganisatie.

take down
the paywall
steun ons nu!