“Waarom lijken we jonge vluchtelingen te behandelen als tweederangskinderen?”

De beslissing van de overheid om verschillende asielcentra te sluiten getuigt van weinig begrip en respect voor de situatie van jonge asielzoekers. Dat schrijft Eveline Meylemans, lid van de Vlaamse Jeugdraad, in een open brief aan minister Theo Francken.

dinsdag 21 juni 2016 14:48
Spread the love

Zo getuigt ze bijvoorbeeld over de enorme motivatie van jonge asielzoekers die ze eind 2015 ontmoette tijdens een bezoek aan een opvangcentrum. “De vluchtelingenkinderen en jongeren doen keihard hun best om Nederlands te leren: via OKAN, via cursussen in het centrum, ’s avonds samen uit een boekje…”  

Dat de beslissing om verschillende opvangcentra te sluiten voor sommige jonge asielzoekers betekent dat ze plots de taalgrens worden overgezet, maakt Meylemans dan ook woedend, en beschaamd. “Als het administratief even beter past, zetten we ze de taalgrens over. Integreren zou anders te gemakkelijk worden misschien?”, stelt ze cynisch.

Ivoren toren

De studente vraagt zich daarbij af hoeveel van de beleidsmakers, net als zij, écht al eens met migranten zijn gaan praten. “Hoeveel van jullie, die hier de plak zwaaien, zijn al eens neergedaald uit je ivoren toren om te kijken wie die mensen écht zijn? En ik heb het hier niet over een persmoment, zo’n gesprek van vijf woorden en vijftig foto’s. Neen, een echte dialoog.”

Ook de media blijven niet buiten schot “Daar bovenop slaan de krantenkoppen dan nog eens  ‘racisme is relatief’, ‘iedereen krijgt gelijke kansen’. Sorry, maar mij moet je geen blaasjes wijsmaken. Kinderen en jongeren verdienen beter dan dit. Mensen verdienen beter dan dit. Alle mensen.”

“Zijn ze niet blank genoeg?”

Verder heeft Meylemans het in haar blogpost niet enkel over de sluiting van enkele opvangplaatsen, maar ook over een algemeen respect voor vluchtelingen, en jonge asielzoekers in het bijzonder. “Waarom lijken we jonge vluchtelingen te behandelen als tweederangskinderen? Zijn ze te jong en tellen ze daarom nog niet echt mee? Zijn ze niet blank genoeg?  Is het omdat ‘we’ ze eigenlijk niet willen? Zijn ze te anders en vallen ze daarom buiten ons universele Westerse waardenpatroon van gelijke kansen en gelijke rechten?”, vraagt ze zich af.

Meylemans richt zich daarom direct tot onze minister voor asiel en migratie, en nodigt hem uit om persoonlijk te ondervinden hoe het leven van jonge vluchtelingen in onze opvangcentra eraan toe gaat. “Dus meneer Francken, als u zin heeft, volgend weekend, kom gerust eens piepen. Kom met eigen ogen de kracht van die kinderen en jongeren bewonderen en erken tegelijk hun nood naar continuïteit. Hun wereld is al groot genoeg.”

“Hé kijk, ik tweet onder Jihad”

De open brief van Eveline Meylemans kreeg trouwens nog een lelijk staartje. Toen hij gedeeld werd door Jihad Van Puymbroeck, medelid van de Vlaamse Jeugdraad, had Theo Francken meteen de volgende ‘grappige’ commentaar klaar: “He kijk, ik tweet onder Jihad”. Al snel werd duidelijk dat de voornaam van het meisje echt Jihad is, waardoor de minister genoodzaakt was zich meteen te verontschuldigen. “Als dat effectief uw voornaam is, dan bij deze mijn excuses. Wist niet dat “Jihad” een voornaam was.”
 

take down
the paywall
steun ons nu!