‘Een schoonmaker is geen maaltijdcheque’

Nieuwe spelers uit de zogenaamde deeleconomie dreigen de schoonmaaksector te ontwrichten. "Schoonmaken dreigt opnieuw af te dwalen naar een informeel circuit", zegt het ACV op de Dag van de Schoonmaak.

maandag 20 juni 2016 15:17
Spread the love

?De christelijke vakbond ACV vreest dat nieuwe platformen uit de deeleconomie de loon- en arbeidsvoorwaarden in de schoonmaaksector onder druk zullen zetten. Een voorbeeld hiervan is het online platform ListMinut, waarop dienstaanvragers en dienstverleners elkaar kunnen vinden. ListMinut is vergelijkbaar met het ondertussen beruchte Uber, maar biedt in plaats van taxiritjes allerlei diensten aan. Voorbeelden hiervan zijn de hond uitlaten, babysitten, maar ook poetsen.

“Een schoonmaker kost er tussen de 10 en 15 euro per uur, waarvan nog een commissie wordt afgetrokken. Uiteindelijk blijft er voor de poetsman of –vrouw nog maar 8,5 euro over. Hoe ze verzekerd zijn en wat er bijvoorbeeld gebeurt als ze een ongeval hebben, is onduidelijk. Dit zijn geen serieuze contracten”, zegt Pia Stalpaert, voorzitter van ACV Voeding en Diensten.

De afgelopen jaren werden net inspanningen gedaan om de sector te professionaliseren en te reglementeren. De introductie van dienstencheques zorgde er bijvoorbeeld voor dat huishoudelijk werk geformaliseerd werd. Zwartwerk werd verbannen en schoonmakers werden volwaardige werknemers die rechten opbouwen binnen de sociale zekerheid.

“Een schoonmaker is geen maaltijdcheque”

Een andere platform dat het ACV zorgen baart is ResQ, dat in april van dit jaar gelanceerd werd door sociaal secretariaat SD Worx. Het geeft werkgevers de kans om aan hun personeel huishoudhulp aan te bieden als extralegaal voordeel. Een schoonmaker geldt op die manier als loon in natura.

“Dat voordeel geniet een zeer gunstige ruling met de fiscus en de RSZ, waarbij men ervan uitgaat dat een schoonmaker tussen 3,50 euro en 8,54 euro per uur kost. Hoe kan dat in godsnaam? Het kan niet dat een schoonmaakhulp wordt gereduceerd tot een maaltijdcheque. Wij volgen dit dossier nauwlettend op”, verzekert Stalpaert.

“Niet tegen deeleconomie”

Het ACV waarschuwt voor een nieuwe informalisering van de schoonmaaksector, met alle gevolgen van dien: de overheid en de sociale zekerheid ontlopen inkomsten, de schoonmakers werken aan slechtere loon- en arbeidsvoorwaarden en ze zijn slechter beschermd. Daarbij zorgen zulke platformen voor oneerlijke concurrentie die de markt verstoort.

De overheid kondigde eerder al aan dat het de deeleconomie gaat reglementeren: tot 5000 euro per jaar betaalt iemand weinig belastingen en sociale zekerheid. Toch is ACV bang dat er naast het gewone circuit een ander, illegaal circuit zal ontstaan. “Platformen als ListMinit brengt mensen met elkaar in contact, en niets verhindert hen om daarna in het zwart zaken te doen”, legt Stalpaert uit.

 De vakbondsorganisatie pleit er daarom voor om huishoudelijk werk tegen betaling binnen de deeleconomie te verbieden. Het ACV benadrukt daarbij dat het niet per se tegen de deeleconomie is. “We zijn niet tegen moderne diensten. Maar een job aanbieden zonder enige sociale bescherming, dat is voor ons een brug te ver. Je moet het gewoon goed regelen.”

take down
the paywall
steun ons nu!