België staat tobintaks-akkoord opnieuw in de weg

Tijdens nieuwe onderhandelingen over de tobintaks heeft België er nog maar eens voor gezorgd dat de 10 Europese partners niet tot een akkoord zijn kunnen komen. Noord-Zuidbeweging 11.11.11 hoopt dat het akkoord er in september alsnog komt.

vrijdag 17 juni 2016 17:14
Spread the love

Na 3 jaar onderhandelen over de financiële transactietaks, beter bekend als tobintaks, blijft België nadrukkelijk op de rem staan. Tijdens een nieuwe bijeenkomst vrijdag, heeft ons land er nog maar eens voor gezorgd dat de 10 deelnemende lidstaten geen akkoord hebben kunnen sluiten. 

De betrokken ministers kondigden aan dat ze de finale beslissing over het basismechanisme van de taks uitstellen tot september. Reden van dat uitstel is weer eens de aarzelende houding van België, dat de meest risicovolle financiële producten van de taks wil vrijstellen, waardoor de taks drastisch minder zou opbrengen. 

Toch is dat relatief positief nieuws. Op basis van eerdere verklaringen van Belgisch afgevaardigde Johan Van Overtveldt, federaal minister van Financiën, bestond de vrees dat België vandaag uit de groep van 10 zou stappen, en daarmee de invoering van de taks zou kelderen. 

Zover kwam het gelukkig niet, mede onder druk van ngo’s, die dinsdag nog actie voerden voor het federale parlement, maar ook dankzij het engagement van premier Charles Michel en de meerderheid binnen het parlement. 

11.11.11-directeur Bogdan Vanden Berghe blijft hoopvol dat er in september alsnog een akkoord rond de tobintaks kan worden bereikt. “België heeft de Tobintaks dan misschien niet begraven, het gevaar blijft bestaan dat van uitstel ook afstel komt. We hopen dat we in september niet opnieuw een doodskist naar het Warandepark moeten dragen.”

take down
the paywall
steun ons nu!