“Overname Lampiris door Total totaal niet oké”

Juliette Boulet, campagneleider duurzame energie bij Greenpeace, noemt de overname van Lampiris door Total “totaal niet oké”. Ze duidt ons op de herhaaldelijke ecologische, ethische en mensenrechtenschendingen door de oliegigant, en roept klanten van Lampiris op om over te stappen naar een andere energieleverancier.

vrijdag 17 juni 2016 11:47
Spread the love

De overname van Belgische energieleverancier Lampiris, die zichzelf positioneert als één van de groenste spelers op de markt, door oliegigant Total heeft de laatste dagen al heel wat stof doen opwaaien. Greenpeace toonde eerder al aan dat de claims van Lampiris, die beweert ‘100% groen’ te zijn, met een korreltje zout moeten worden genomen. Toch is de milieuorganisatie verrast door de overname. Juliette Boulet, campagneleider duurzame energie bij Greenpeace, vraagt zich in een blogpost zelfs af of Lampiris op deze manier niet haar ziel aan de duivel verkoopt.

Echte mentaliteitsverandering of greenwashing?

Toch noemt Boulet de overname van Lampiris vanuit het standpunt van Total begrijpelijk.  Zo werd op de Klimaattop in Parijs van december 2015 duidelijk dat grote oliebedrijven, waaronder Total, zich vragen moeten beginnen stellen over hun toekomst. “Als de deelnemende landen zich echt willen engageren om de klimaatopwarming onder anderhalve graad celcius te houden, zullen ze definitief af moeten stappen van fossiele brandstoffen. De olieconcerns beseffen dat ze met een probleem zitten, en proberen daarom te diversifiëren in hun investeringen”, zegt Boulet.

Total doet dus eigenlijk gewoon een heel slimme zet. Eerder lijfde de oliegigant ook al batterijproducent Saft en SunPower, een Belgische handelaar in zonnepanelen, in. “Op die manier wil Total zich op de particuliere energiemarkt storten, om zo een scherpe bocht richting hernieuwbare energie te maken. Total beseft net zo goed als wij dat dit de energie van de toekomst is”, legt Boulet uit “De vraag is maar of het hier om een echte mentaliteitsverandering, of eerder om een vorm van greenwashing gaat”, voegt ze toe.

Hypocriete communicatie 

Greenwashing of niet, Total blijft in ieder geval de vierde grootste producent olie en gas. Het bedrijf heeft heel wat op zijn kerfstok. Zo ontgint de oliegigant in de Canadese provincie Alberta schaliegas en teerzandolie, wat een destructieve ecologische impact heeft.

Ook toonde de producent in 2014 nog zijn ‘goede wil’ door de VN publiekelijk te steunen in haar klimaatonderhandelingen, terwijl de het deze onderhandelingen in realiteit alleen maar probeerde te dwarsbomen.

Daarbij beloofde de oliegigant om niet naar olie te boren in het kwetsbare noordpoolgebied, maar besloot het later wel om een contract te tekenen met het Russische staatsbedrijf Gazprom, dat dit wel doet. “Hun communicatie is met andere woorden totaal hypocriet.”, besluit Boulet.

Mensenrechtenschendingen

Total heeft trouwens niet enkel ecologische en ethische, maar ook mensenrechtenschendingen op zijn geweten. Zo bijvoorbeeld in Myanmar. Ondanks een algemene boycot van het land door het Westen, dat geterroriseerd werd door een militaire junta, besloot de olieproducent zijn activiteiten in het voormalige Birma gewoon voort te zetten. Op deze manier droeg Total jarenlang bij aan de financiering van het repressieve beleid, en dus ook aan de verdrukking van de gewone burgerbevolking in Myanmar.

“Stap over naar een andere leverancier”

Boulet roept klanten van Lampiris die zich bedrogen voelen dan ook op om over te stappen naar een andere energieleverancier. “Overstappen is heel gemakkelijk, en kosteloos. Het enige wat je hoeft te doen, is contact opnemen met de nieuwe leverancier van je keuze”, legt ze uit.

Volgens Boulet is dit bij voorkeur een producent die zijn energie in België opwekt, zoals Eneco, of een coöperatie die uitsluitend groene energie aanbiedt, zoals Ecopower, Wase Wind of Energie 2030. Deze ranking uit 2014 biedt een overzicht van de meest groene energieaanbieders. Greenpeace kondigt verder aan dat er in september 2016 een nieuwe ranking verschijnt die up-to-date is en ook heel wat nieuwe spelers op de groene energiemarkt bevat.

take down
the paywall
steun ons nu!