Meer dan 5400 vluchtelingen vonden in 2015 de dood. Sinds 1996 is dat meer dan 60.000

Er stierven in 2015 wereldwijd meer dan 5400 migranten op zoek naar een beter leven. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de International Organization for Migration. Het merendeel van de vluchtelingen verloor het leven onderweg naar Europa. Sinds 1996 kwamen meer dan 60.000 migranten om het leven tijdens hun tocht naar een betere toekomst.

woensdag 15 juni 2016 12:46
Spread the love

In haar rapport Fatal Journeys, Vol. 2 maakt de International Organization for Migration (IOM) een uitgebreide analyse van het aantal migranten dat vorig jaar stierf. Daaruit blijkt onder andere dat er in 2015 meer dan 5400 vluchtelingen de dood vonden. Een aantal dat hoger ligt dan in 2014, toen er naar schatting 5200 migranten omkwamen.

De stijging is volgens de IOM vooral te wijten aan het grote aantal vluchtelingen dat in 2015 stierf op weg naar Europa. Zo lieten er vorig jaar in totaal meer dan 3770 migranten het leven op de Middellandse zee, een stijging van 15 procent in vergelijking met het jaar ervoor.

De Middellandse zee was daarmee het toneel voor ruim de helft van alle migrantendoden ter wereld. Andere regio’s waar in 2015 veel vluchtelingen om het leven kwamen, zijn Zuidoost-Azië (800) en het Amerikaans-Mexicaanse grensgebied (300).

De IOM wijst ons verder niet enkel op een toename van het aantal doden op weg naar Europa, maar ook in Europa zelf. Tragische voorvallen zoals de verstikking van 71 asielzoekers in een vrachtwagen in Oostenrijk, deden dit aantal oplopen tot 133, meer dan een verdubbeling van de gegevens uit 2014.

Ook de eerste cijfers voor dit jaar zijn alarmerend. Zo blijkt uit het rapport dat er in de eerste vijf maanden van 2016 wereldwijd al minstens 3770 minstens migranten stierven. Meer dan 80 procent van hen vond de dood op weg naar Europa.

Het totaal aantal migranten dat in de laatste 20 jaar de dood vond, wordt geschat op 60.000. Het rapport stelt echter dat de dodentol in realiteit veel hoger ligt. “De meeste migranten sterven op zee of in afgelegen gebieden, waardoor hun dood vaak gewoon niet wordt opgemerkt”, legt Frank Laczko, directeur van IOM’s Global Migration Data Analysis Centre.

take down
the paywall
steun ons nu!