Koning voetbal regeert!

Koning voetbal regeert!

woensdag 15 juni 2016 23:37
Spread the love

Als je de dezer dagen de programmatie van de VRT bekijkt – de openbare omroep, die grotendeels met onze belastinggelden gefinancierd wordt -, lijkt koning voetbal het allerbelangrijkste wat er zich op deze planeet afspeelt! Avonden lang worden er in tv-uitzendingen – de radio doet vanzelfsprekend niet onder – wedstrijden getoond en geouwehoerd over het spel met dat balletje.

Dat België maandagavond verloor van Italië lijkt vele van deze ‘analisten’ in een depressie te duwen en de ultieme bevestiging dat ons land ‘een failed state’ is. Is er overigens een verband tussen de overdreven mate waarin de media dit EK-voetbal in hun berichtgeving laten domineren en het feit dat cipiers terug aan het werk gaan, NMBS-personeel minder geneigd lijkt te staken…? Julius Caesar wist het al dat je  het volk vooral brood en spelen moet geven.

De openbare omroep lijkt zich echter niet de vraag te stellen of alle belastingbetalers zo happy zijn met het feit dat hun belastinggeld in die mate aan het voetbalspelletje vergooid wordt. Op de straten en pleinen waar mensen ondanks de regenbuien massaal de matchen op schermen gaan bekijken spelen zich bovendien vreemde taferelen af. De bouw van een voetbaldorp op het Martelarenplein in Leuven kan niet wegens de te strenge richtlijnen over toegangscontrole en dergelijke die Binnenlandse Zaken omwille van mogelijke aanslagen uitvaardigde. Tegelijk zitten een kilometer verderop op de Oude Markt vele duizenden zonder de minste controle te kijken naar een van de vele tv-schermen die caféhouders op hun terras geplaatst hebben. Een nieuwe bevestiging van een ‘failed state’?

Het is de hoogste tijd dat we het EK-voetbal terug de aandacht geven die het verdient en ons weer volledig focussen op de items die er werkelijk toe doen in onze samenleving zoals het bericht vorige week dat Leuven de duurste woningen heeft van alle Vlaamse centrumsteden.  Hier moest je in 2014 voor een gewoon woonhuis gemiddeld 312.000 euro betalen. Gemiddeld stegen de prijzen van woonhuizen en appartementen in de Vlaamse centrumsteden sinds 2005 met 56 procent. Graag hierover een avondvullend programma op de VRT.

Luc Vanheerentals  

take down
the paywall
steun ons nu!