Open het debat over (financiële) ongelijkheid

Open het debat over (financiële) ongelijkheid

Als antwoord op het interview van Gwendolyn Rutten (Open VLD Voorzitter) in het tijdschrift ‘Humo’ op maandag 6 juni 2016.

vrijdag 10 juni 2016 10:28
Spread the love

Ongelijkheid zal er altijd zijn. Dat is zo, mevrouw Rutten. Daarin ga ik volledig met u akkoord. We moeten ook de eigen ‘ik’ van iedere persoon ondersteunen en stimuleren tot het verder ontwikkelen van hun eigen kwaliteiten en persoonlijkheid. Iedereen is anders, met zijn of haar eigen talenten, beperkingen en mogelijkheden.

Gelijke kansen kunnen we eenmaal pas aanbieden wanneer we het bovenstaande hebben begrepen. Een persoon met een lichamelijke handicap bijvoorbeeld kan met bijhorende parkeerkaart daarom dichter bij de ingang van de winkel parkeren, ten opzichte van anderen gelijk u en ik. Positieve discriminatie noemt men dat of streven naar een ‘evenredige ongelijkheid’.

De kloof tussen arm en rijk

De rijkentaks of het systeem van het basisinkomen kunnen beiden mogelijkheden creëren om naar deze vorm van gelijkwaardigheid te streven. Een ongelijkheid die onze maatschappij eerlijker en rechtvaardiger maakt voor de burgers die het financieel moeilijker hebben. Zodat de burgers die wel over meer financiële mogelijkheden beschikken anderen een steuntje in de rug kunnen aanbieden. En dat burgers in armoede de kans krijgen om uit deze moeilijk doorbreekbare cirkel te klimmen. Een zeer maatschappelijk mooi goed doel. Mensen (financieel) helpen, om de (economische) wereld te verbeteren. Zoals u, mevrouw Rutten en collega’s zouden willen en moeten doen.

Een wereld waarin onze kinderen kunnen opgroeien op een verreikende manier waardoor ze het meeste en het beste uit het leven kunnen halen. Waardoor bijvoorbeeld iedere student naar de universiteit kan gaan, onafhankelijk van de financiële levensstandaard van de ouders. Iets wat voor sommigen nog steeds in deze moderne tijd onmogelijk is… net omwille van het financiële dure prijskaartje.

Wifi op de trein is namelijk belangrijker. Betaald door hen die hun kinderen niet naar de universiteit kunnen sturen en op de trein een boek ‘moeten’ lezen omdat zij zich geen laptop of smartphone (meer) kunnen veroorloven. Indien je de treinrit al kunt betalen. En dat mede door de hoge kosten die de regering aan iedere burger doorrekend.

Politici luisteren niet

Het geluk van de burger wordt tegengewerkt. De politici luisteren niet.. of toch niet aandachtig. De schreeuw bestaat al maanden (eigenlijk al jaren, maar bon). Een roep die ‘in het begin’ op een meer passievere manier naar voren werd gebracht.

Ondertussen worden de burgers bozer. Ieder toont dit op zijn eigen manier. Er wordt niet aandachtig geluisterd naar ons. Wij moeten volgen wat er beslist wordt. Waarom opent de regering geen maatschappelijk debat? Neen.. ‘volg of niet; luisteren gebeurt toch niet.’ Een mens zou van minder woest worden..

Daarbovenop horen we uitspraken van onze regering zoals “We leven boven onze stand.” en “er is in België nog weinig sprake van ongelijkheid omdat er toch al een sociale zekerheid is.” Uitspraken die de burgers hun monden zouden moeten snoeren en hun handen zouden moeten vastketenen. Maar niets is minder waar. Wat zou u, mevrouw Rutten, doen, als uw gevoel genegeerd wordt door diegene die het zou kunnen veranderen? Wat zou u doen, als er tegen u wordt gezegd dat wat u ook zegt het niet waar kan zijn wat u voelt en wat u denkt?

Uitsluiting, pestgedrag. Dat is wat ik zie. Dat is wat de burgers voelen. Zij geven de regering een antwoord. Een stevig antwoord. Het zijn ‘verdomme’ geen domme slaven, uw burgers zijn geen nietsnutten! Het zijn ervaringsdeskundigen van hun eigen leven met hun kwaliteiten, talenten en mogelijkheden.

Mevrouw Rutten, 
U deed niet alleen Twitter ‘ontploffen’… huidige regering deed reeds de burgers ‘ontploffen’. U heeft geen andere mogelijkheid meer: Open het debat!

Op weg naar een rechtvaardige, multiculturele en technologische samenleving.

Hannelore De Schuyteneer
Orthopedagoog

Bronnen

“Rutten: “Er is op zich niks mis met ongelijkheid”, 6 juni 2016, De Morgen, “http://www.demorgen.be/binnenland/rutten-er-is-op-zich-niks-mis-met-ongelijkheid-bd014aa9/” geraadpleegd op 7 juni 2016.

“Rutten: “Als je gelijkheid ver genoeg drijft, zit je bij communisme””, 8 juni 2016, De Afspraak, deredactie.be, “http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/deafspraak/2.44641?video=1.2676997” geraadpleegd op 8 juni 2016.

“‘Er is op zich niks mis met ongelijkheid.’ Humo sprak met Gwendolyn Rutten, Open VLD-voorzitter”, 6 juni 2016, Humo, “http://www.humo.be/humo-archief/365231/er-is-op-zich-niks-mis-met-ongelijkheid-humo-sprak-met-gwendolyn-rutten-open-vld-voorzitter” geraadpleegd op 9 juni 2016.

take down
the paywall
steun ons nu!