Helft alle middelen tegen 2020 in handen van miljonairs

“Als er niets verandert, zal tegen 2020 meer dan de helft van de middelen op aarde in het bezit zijn van miljonairs.“ Dat blijkt uit het jaarrapport van de Boston Consulting Group (BCG). Paul Nowak van de Britse Trade Union Congres (TUC) hamert erop dat er dat er onmiddellijk actie nodig is.

woensdag 8 juni 2016 12:33
Spread the love

Op dit moment bezit de rijkste één procent van alle mensen meer dan de andere 99 procent samen. Deze groep van allerrijksten zag zijn middelen in 2015 zelfs met 5.2 procent groeien, tot een duizelingwekkend totaalbedrag van 168 biljoen dollar.

Uit het rapport blijkt verder dat maar liefst acht procent van alle rijkdom op aarde in het bezit is van mensen met een kapitaal van meer dan 100 miljoen dollar, de zogenaamde ‘ultra-high net worth individuals’.

De BCG doet daarbij een onrustwekkende voorspelling. “Tegen 2020 zal meer dan de helft van alle middelen onder controle zijn van miljonairs, of mensen die meer dan één miljoen dollar bezitten”, klinkt het.

Paul Nowak, algemeen secretaris bij de Britse vakbond Trade Union Congres (TUC), vertelde aan de krant The Guardian dat er dringend actie moet ondernomen worden. “Hoewel zakenleiders en politici zich steeds vaker uitspreken over de groeiende ongelijkheid, wordt hier in de praktijk bitter weinig aan gedaan”, stelde Novak.

“De gapende kloof tussen arm en rijk zal enkel blijven groeien, tenzij bedrijven eindelijk snoeien in hun topsalarissen, hun juiste aandeel aan belastingen betalen en investeren in degelijke jobs”, legde Novak uit.”

 

Bron: CommonDreams

take down
the paywall
steun ons nu!