Europees parlement pleit voor eerlijkere handel

Op 7 juni 2016 heeft het Europees Parlement de Europese Commissie bij een stemming opgeroepen om iets te doen aan oneerlijke handelspraktijken. Het European Environmental Bureau reageert positief en stelt dat de Europese Commissie dit signaal onmogelijk kan negeren.

woensdag 8 juni 2016 13:56
Spread the love

Tijdens de stemming, die plaatsvond op 7 juni 2016, koos een grote meerderheid van de Europese parlementsleden voor een strengere aanpak van oneerlijke handelspraktijken binnen de EU. Het European Environmental Bureau (EEB), de grootste federatie van milieuorganisaties binnen Europa, reageert tevreden. “Dit is een sterk signaal dat de Europese Commissie onmogelijk kan negeren”, stelt de organisatie. 

Voor het EEB is de stemming een belangrijke stap in haar campagne Supply Cha!nge, waarmee ze samen met 29 NGO’s uit heel Europa oplossingen wil zoeken voor de impact van onze bevoorradingsketen op het milieu, maar ook voor de slechte werk- en handelsomstandigheden binnen deze keten.

Op dit moment dragen Europese bedrijven enkel bij aan eerlijkere handelspraktijken door mee te werken aan het zogenaamde ‘Supply Chain Initiative‘, een initiatief van acht verenigingen dat streeft naar eerlijke handelspraktijken binnen de Europese agrofoodketen.

“Daarbij is zo’n samenwerking niet-bindend, waardoor we bedrijven nooit kunnen verplichten om ook in de praktijk actie te ondernemen tegen oneerlijke handel”, zegt Eva Izquierdo, handelexpert bij het EEB.

“We zijn blij dat de Europese parlementsleden nu inzien dat het huidige Supply Chain Initiative niet voldoende is om oneerlijke handelspraktijken in de voedselketen uit te roeien”, gaat Izquierdo verder.  

De organisatie hoopt dan ook dat de Europese Commissie eindelijk een bindende richtlijn zal ontwerpen. “Dit is vooral belangrijk voor werknemers in de landbouw en voor kleine boeren, die niet meer op kunnen tegen de enorme macht van supermarkten en multinationals”, zegt het EEB.

Als voorbeeld werpt de organisatie de Britse ‘Groceries Code Adjudicator’ op. Dit is een soort van onafhankelijk ombudsman die de relatie tussen supermarkten en hun leveranciers reguleert. Op die manier waakt het orgaan erover dat grote supermarkten hun leveranciers met respect behandelen, en dat klachten en conflicten onderzocht worden. 

take down
the paywall
steun ons nu!