Ondernemen als medicijn tegen chronische pijn

Ondernemen als medicijn tegen chronische pijn

Wat doe je als invalide zijn je echt niet op het lijf geschreven is? Wachten en blijven wachten op écht aangepast werk of eerlijke kansen op de jobmarkt? Na amper een half jaar arbeidsongeschiktheid woog het gevoel van nutteloosheid al veel te zwaar. Dus besloot ik een sprong in het onbekende te wagen en zelf te gaan ondernemen op maat van mijn lichaam.

dinsdag 7 juni 2016 14:51
Spread the love

Tijdens een controle bij de adviserend geneesheer van het ziekenfonds liet ik duidelijk merken dat ik als 27-jarige niet klaar was voor de invaliditeit, maar dat het als pijnpatiënt heel moeilijk solliciteren is.

Je chronische, ongeneeslijke, maar veelal onzichtbare aandoening verzwijgen, of transparant zijn en keihard tegen een muur van onbegrip aanlopen. Het leken lange tijd de enige opties te zijn, tot ik te horen kreeg dat je vanaf 66 procent invaliditeit ook mag gaan ondernemen in bijberoep, mits groen licht van de ziekenkas. En dat kreeg ik. Deels. Tot nader order mag ik maximaal twintig uur per week aan de slag. Misschien niet slecht, zo’n rustige start.

AverechtsSchrijfbedrijf met een hoekje af

 Begin mei gaf ik leven aan mijn eenvrouwszaak Averechts, een schrijfbedrijf met een hoekje af. Het mooie aan schrijven is dat het overal kan. Gebonden aan je zetel of lekker sociaal in een coworking space: een stopcontact, wifi en werklust is all you need. Laat dat laatste nu net iets zijn wat ik in overvloed heb, hoe hard mijn eigen lichaam me dat ook probeert af te leren.Medicijn

Sinds mijn diagnose (spondylartropathie in combinatie met fibromyalgie – Google, uw vriend) anderhalf jaar geleden, onderging ik al acht verschillende behandelingen. Allemaal tevergeefs. Ik beleefde telkens meer bijwerkingen dan beterschap.

Nu ik ruim anderhalve maand volledig medicatievrij ben, besef ik dat me engageren veel meer soelaas brengt dan de vele pilletjes en injecties.

Niet dat de pijn verdwijnt, maar mijn tolerantie ervoor lijkt samen met mijn onderneming te groeien. Ondanks het permanente slaaptekort, bruis ik nu toch weer van positieve energie.

take down
the paywall
steun ons nu!