Gevangenen: Oproep aan Leemans, De Leeuw, Hedebouw en de Liga

Gevangenen: Oproep aan Leemans, De Leeuw, Hedebouw en de Liga

dinsdag 7 juni 2016 10:56
Spread the love

“Vorige week stond ik voor een reportage aan de gevangenis van Lantin. Ik zal het beeld van de stakende cipier met lolly’s in zijn handen niet snel vergeten. Het was wrang. Deze man was verantwoordelijk voor het feit dat al die vaders en moeders in de gevangenis hun kinderen niet konden zien. Maar hij was ook lolly’s gaan halen, een eigen initiatief. Want na 36 dagen mochten de kinderen dan toch binnen. Om grapjes te maken met mama of papa, kort een spelletje te spelen en verhalen te vertellen over school en wat hen de afgelopen 36 dagen allemaal had beziggehouden.

Een meisje van zeven zei dat ze zich sterk had gehouden, dat ze niet had geweend nadat ze haar papa na meer dan een maand eindelijk had teruggezien. ‘Want’, zo zei ze, ‘ik wil papa niet verdrietiger maken dan hij al is. Als ik ween, dan gaat hij ook wenen. Ik zal straks wel ergens anders huilen, als hij het niet ziet.’” Zo schrijft Fatma Taspinar, VRT-journaliste in een opinie op de redactie.be.

Minimale zorg

Is het geen tijd dat Marc Leemans en Rudy De Leeuw publiek verklaren dat een staking van cipiers die niet voorziet in minimale zorg niet meer als vakbondsactie erkend wordt en dat wie zich toch op de vakbond beroept geen legitimiteit meer heeft en ook geen recht kan doen gelden op de stakingskas of welke syndicale steun dan ook.

Wordt het geen tijd dat Raoul Hedebouw als communist hier een statement over aflegt, en het belang van de gevangenen veilig stelt ook in de minimale zorg, zodat de PVDA/PTB in de straat het respect voor de rechten van de mens en de kans op resultaten bij de bewakers veilig stelt.

Waar blijft de Liga voor rechten van de mens om bij de rechtbanken de minimale zorg af te dwingen.Wie geen redelijkheid opbrengt voor de minimale mensenrechten moet door de rechtstaat tot redelijkheid gebracht worden.

Deze oproep is langs mail aan alle betrokken gestuurd, met kopie aan Koen Geens.
Jan Hertogen

take down
the paywall
steun ons nu!