“Shift in nieuw Europees migratieplan is verontrustend”

“Middelen voor ontwikkelingshulp mogen niet gebruikt worden voor de eigen veiligheidsagenda.” Op die manier reageert 11.11.11 op het nieuwe vluchtelingenplan van de Europese Commissie. Daarbij stelt de organisatie zich vragen bij de voorwaarden en juridische kant van het plan.

dinsdag 7 juni 2016 17:43
Spread the love

11.11.11 maakt zich zorgen over het nieuwe migratieplan, ‘Migration Compact’, dat vandaag door de Europese Commissie werd voorgesteld. In het plan belooft de commissie 8 miljard euro aan landen in Afrika en het Midden-Oosten die het aantal migranten in Afrika helpen inperken.

11.11.11 is blij dat de Europese Commissie geld uittrekt om de uitdagingen in enkele herkomstlanden aan te pakken, maar waarschuwt voor een verontrustende shift van middelen van ontwikkelingshulp naar de eigen veiligheidsagenda. “Met een camera aan de grens los je geen enkel structureel probleem op”, zegt 11.11.11-directeur Bogdan Vanden Berghe.

Verder stelt de organisatie vast dat van de 8 miljard waar de EU het over heeft, slechts 2 miljard nieuwe middelen zijn. “De overige 6 miljard is dus gewoon een heroriëntering van reeds bestaande ontwikkelingsmiddelen”, besluit Vanden Berghe.

Daarbij stelt 11.11.11 zich vragen bij de voorwaarden die aan de hulpmiddelen verbonden zijn. Zo straft de EU landen die niet meewerken aan haar migratiebeleid door te schrappen in hun ontwikkelingsbudget, of door handelsverdragen aan te passen. “Dat internationale solidariteit daarbij gekaapt wordt door de vluchtelingenagenda en, mogelijk, eigenbelang, stemt bijzonder triest”, reageert de organisatie.

Bovendien heeft 11.11.11 ook ernstige ethische en juridische vragen bij de deal. “De EU schrikt er duidelijk niet van terug om samen te werken met regimes die het niet zo nauw nemen met mensenrechten”, stelt de organisatie. “Zo beloofde ze eerder al camera’s, scanners en servers voor de registratie van migranten aan de Soedanese president Omar al-Bashir, die gezocht wordt voor oorlogsmisdaden”, klinkt het. 

take down
the paywall
steun ons nu!