Het IMF noemt Chili in de jaren 1980 het grootste succes van het neoliberalisme, maar vergeet er bij te zeggen door wie en hoe dat werd verwezenlijkt (WikiMedia ComMons)

IMF geeft toe dat neoliberalisme heeft gefaald

Het Internationaal Monetair Fonds geeft in een recent rapport toe dat het neoliberalisme er niet in geslaagd is om welvaart te creëren voor iedereen. Amerikaans journalist Benjamin Dangl juicht dit besluit toe, maar stelt dat het rapport nog heel wat dingen onbesproken laat.

vrijdag 3 juni 2016 14:52
Spread the love

“Neoliberalisme heeft gefaald” . Dit geeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) toe in zijn onderzoeksrapport Neoliberalism Oversold, dat de organisatie eind mei 2016 publiceerde. Het rapport is volgens journalist Benjamin Dangl van de Amerikaanse alternatieve website Counterpunch een teken aan de wand dat voor deze ideologie het begin van het einde is aangebroken. Hiermee komt het IMF volgens Dangle ‘slechts’ 40 jaar te laat. Ook klimaatactiviste Naomi Klein uitte zich cynisch over dit IMF-rapport op twitter: “Gaan alle miljonairs nu plots hun geld teruggeven?”, vroeg ze zich af.

Het IMF breekt het neoliberalisme in zijn rapport af tot in de kern, en articuleert wat criticasters en slachtoffers van de ideologie al decennia verkondigen.

Hiermee geeft de organisatie toe dat haar strikte neoliberale beleid helemaal geen economische groei opleverde, integendeel. Het heeft de ongelijkheid enkel doen toenemen. Het rapport besluit daarbij dat “beleidsmakers meer open moeten staan voor een herverdeling van de middelen dan op dit moment het geval is.”

Dangl merkt echter terecht op dat het IMF in haar rapport een paar belangrijke details over de geschiedenis en de impact van neoliberalisme over het hoofd ziet. Zo geeft de organisatie wel toe dat de ideologie gefaald heeft, maar weigert ze in haar rapport te erkennen dat haar decennia van neoliberaal beleid een gouden tijd zijn geweest voor de één procent rijksten op deze planeet.  Oxfam kwam eerder dit jaar bijvoorbeeld nog naar buiten met zijn rapport An Economy for the 1%, dat stelt dat de één procent rijksten nu evenveel bezit als alle andere mensen op aarde samen.

Daarbij schuift het IMF in haar rapport Chili naar voren als hét neoliberale succesverhaal bij uitstek, maar slaagt het erin om niet te vermelden dat deze economische visie voor het eerst werd toegepast in het land onder het door de VS gesteunde dictatoriale regime van Pinochet. Dangl stelt daarbij vast dat neoliberalisme en staatsterreur in Zuid-Amerika zo goed als altijd hand in hand zijn gegaan.

Naomi Klein gaat nog verder. In haar boek The Shock Doctrine noemt ze neoliberalisme “geplande miserie” die door repressie in de hand wordt gewerkt. Volgens Dangl is het dan ook zeker geen toeval dat de organisatie deze ‘details’ weggelaten heeft uit zijn rapport .

Dit is een samenvatting van het artikel After Empowering the 1% and Impoverishing Millions, IMF Admits Neoliberalism a Failure van journalist Benjamin Dangl, dat op 1 juni 2016 werd gepubliceerd op Counterpunch. Vertaling door Ewout Lauwers.

take down
the paywall
steun ons nu!