“Terugkeer vluchtelingen naar Turkije moet onmiddellijk gestaakt worden”

“Terugkeer vluchtelingen naar Turkije moet onmiddellijk gestaakt worden”

Vluchtelingen die worden teruggestuurd naar Turkije vinden daar geen bescherming. Dat meldt Amnesty International in haar laatste briefing. De organisatie roept de EU dan ook op om meteen te stoppen met het terugsturen van asielzoekers.

vrijdag 3 juni 2016 16:13
Spread the love

In haar briefing No Safe Refuge. Asylum-seekers and refugees denied effective protection in Turkey zegt Amnesty International dat Turkije geen effectieve bescherming voorziet voor vluchtelingen op haar grondgebied.

De organisatie noemt de beslissing om vluchtelingen en asielzoekers terug te sturen naar een land dat niet in staat is om hun rechten te respecteren, roekeloos, en maant de EU aan om de terugkeer onmiddellijk te staken.

Volgens Eva Berghmans van Amnesty International is het een pure illusie dat Turkije in staat zou zijn om tegemoet te komen aan de rechten en noden van meer dan drie miljoen asielzoekers.

“De EU wil kost wat kost irreguliere migratie naar Europa tegenhouden en stelt de situatie in Turkije bewust verkeerd voor. Het is belangrijk dat Turkije wordt gesteund en aangemoedigd om een degelijk asielsysteem te ontwikkelen, maar de EU mag niet doen alsof dat systeem al bestaat”, voegt Berghmans nog toe.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!